A tőzsdéken kívüli kereskedés világa – MrCoin interjúsorozat 4.rész

spot_img

Nemrégiben a MrCoin budapesti irodájában vendégeskedtünk. A látogatásunkról készült felvétel első részében bemutatkoztak a csapat tagjai, Debreczeni Barnabás pedig elmesélte nekünk a váltó indulásának a történetét. A második videóban az oldal forgalomával, jutalékaival és a vásárlóival kapcsolatos kérdéseinkre kaptunk válaszokat, míg a harmadik epizódban a kriptopénzek múltjáról, jelenéről és jövőjéről faggatuk az oldal társalapítóját.

A negyedik részben a tőzsdén kívüli ügyletek izgalmas világáról lesz szó. Vajon kik és miért akarhatnak titokban üzletelni a kriptopénzeikkel, és mégis mekkora összegek cserélhetnek gazdát ezen a módon? A következő videóból mindezt megtudhatjátok.

Debreczeni Barnabás és Györfi András

Pontosan mit takar az OTC betűszó és mit kell tudnunk róla?

Az OTC az Over The Counter kifejezés rövidítése, és a tőzsdén kívül végrehajtott ügyleteket jelenti. Bár a neve megtévesztő lehet, de ez egy hagyományos piacokon is elfogadott kereskedési típus, és a traderek ilyenkor sem pénzzel teli nokiás dobozokat tologatnak egymás között.

Az OTC-t a nagy összegű ügyletek lebonyolítására találták ki. Ha valaki például egymillió euró értékben szeretne bitcoint venni, akkor azt nem egy tőzsdén keresztül érdemes megtennie. Ekkora összegnél már az általa indított vásárlás is növelheti az aktuális árfolyamot, amivel csak a saját belépőjének az átlagárát rontja le az illető. Sokkal kedvezőbb lehet a számára, ha a tőzsdén kívül tud megállapodni valakivel, aki éppen egymillió euró értékű BTC-t szeretne eladni.

Annak az esélye, hogy valaki ismerjen egy ilyen személyt, rendkívül kicsi és itt jönnek a képbe az OTC közvetítők. Ha hozzánk beérkezik egy ilyen ajánlat, akkor megkeresünk más OTC kereskedőket és egyeztetünk velük, hogy kikkel, milyen áron és milyen feltételekkel lehetne megállapodni.

Ha mondjuk 10 000 dollár lenne a bitcoin árfolyama, és te egymillió euróért vennél a tőzsdén, akkor lehet, hogy ezzel felpumpálnád az árfolyamot 10 200 dollárig, a te átlagos bitcoinonkénti vásárlási árad pedig már 10 100 dollár lenne. Az OTC-vel viszont biztos lehetsz benne, hogy egy fix árat, mondjuk csak 10 020 dollárt kell majd fizetned értük.

Az ATM-ek és a weboldalunk mellett az OTC a harmadik csatorna, ahol lehetőséget kínálunk az adásvételre. Erre teljesen más feltételek vonatkoznak, mint a hagyományos vásárlásokra. Az ügyfelek közvetlen elérhetőséget kapnak hozzánk és telefonon vagy chaten is egyeztethetnek velünk, miközben mi igyekszünk az elérhető legjobb ajánlatokat megkeresni a számukra.

Az OTC ügyletek esetében mindig van egy minimum összeg, ami felett foglalkoznak ezzel. A mi esetünkben ez 50 000 euró, de van, ahol 100 000 vagy 250 000 euró alatt szóba sem állnak az emberrel. Nagyjából ez az a nagyságrend, ahol már érdemes lehet élni ezzel a fajta üzletkötési lehetőséggel.

(Folytatása következik…)

MrCoin

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img