Kripto anarchisták, fomozó befektetők és a közelgő emelkedés – MrCoin interjúsorozat 3.rész

spot_img

Nemrégiben a MrCoin budapesti irodájában vendégeskedtünk. A látogatásunkról készült felvétel első részében bemutatkoztak a csapat tagjai, Debreczeni Barnabás pedig elmesélte nekünk a váltó indulásának a történetét. A második részben az oldal forgalomával, jutalékaival és a vásárlóival kapcsolatos kérdéseinkre kaptunk válaszokat, míg a most következő harmadik epizódban a kriptopénzek múltjáról, jelenéről és jövőjéről faggattuk az oldal társalapítóját.

Mennyire jellemző hogy az emberek ne valamilyen gazdasági megfontolásból, hanem a hatalmi berendezkedéssel szembeni ellenállásként tekintsenek a kriptopénzekre?

Van egy réteg, ami abszolút ezzel akar beinteni a jelenlegi rendszernek, de ott vannak azok is, akik csak a gyors meggazdagodásban reménykednek. Néhány éve a többségre még egyfajta romantikus anarchizmus volt jellemző. Megszületett egy technológia, amiről úgy gondoltuk, hogy felszabadít minket és hogy végre kapunk egy választási lehetőséget. Aztán ahogy telt az idő, elszálltak az árfolyamok és megjelentek az első kripto milliomosok és egyre inkább előtérbe került, hogy mennyi pénzt lehet keresni ezzel. Jött a Bitcoin vallásháború is, ami szintén egy újabb szakadást eredményezett és mostanra már ott tartunk, hogy kriptós a kriptóst öli, megszűnt az az egység, ami régen volt.

Egy bitcoin maximalista szemszögéből nézve mindenki más hülye. Aztán vannak, akik továbbra is azt vallják, hogy a kripto arra lett kitalálva, hogy felszabadítsa a világot és ezért nem lehet megengedni a 2 dolláros tranzakciós díjakat, mert ezzel kapásból kizárunk 4 milliárd embert a rendszerből. Talán a Bitcoin Cash az, ami leginkább ezt a vonalat képviseli.

Erős a meggazdagodásra játszó szerencsejátékos / pump and dump / scam ICO vonal is, de 2017-ben azt is láthattuk, hogy milyen eszement dolgokra voltak képesek pénzt költeni az emberek. Ha valaki a honlapjára konkrétan kiírta, hogy egy ICO bevételeit Lambóra, kokainra és prostikra fogja költeni, az is simán összeszedhetett vele több millió dollárt.

És ezek mellett egyre most egyre inkább kezd divatba jönni a kripto, mint menekülő valuta vonal is. Ez egy új digitális fedezeti eszköz, ami független mindentől és ezért jól lehet vele egy befektetési portfólió kockázatait csökkenteni. Ennek hatására megjelentek az első intézményi befektetők is, akiket nem érdekel a mögötte álló ideológia, csak az, hogy az ügyfeleiknek minél jobb szolgáltatást tudjanak nyújtani.

Ha már az intézményeknél tartunk, most indult el a Bakkt, aminek az első napjai elég csalódást keltőek voltak. Ha jól emlékszem 70 BTC volt a forgalmuk az első 1-2 nap során. Már régóta várt erre a piac, de aztán látszólag teljes érdektelenség fogadta a bevezetést. Mi történt?

A Bakkt indulásának tényleg semmilyen hatása nem volt a piacra, de ez talán várható volt, mert a két másik határidős piacon (CME, CBOE) ugyanúgy alig van forgalom. Az egyik talán már fel is függesztette a szolgáltatását. Lehet, hogy a nagybefektetőket mégsem érdekli annyira a határidős kereskedés és inkább a tőzsdén kívüli ügyleteket (OTC) preferálják.

A Bakkt egyébként azért lehet fontos, mert ez az első olyan szabályozott bitcoin kereskedő platform, ahol nem származtatott ügyletekkel folyik a kereskedés, hanem valós bitcoinokkal. Ennek a hiányát korábban az ETF-ek elutasítása során is felhozták a törvényhozók, ezért a jövőben az ETF-ek iránti kérelmek szempontjából a Bakkt mégis csak egy fontos alapkő lehet, bár én egy kicsit már szkeptikus vagyok az ETF-ek bevezetésével kapcsolatban. Te mit gondolsz?

Az elmúlt években volt több olyan nagy ígéret is, amitől az árfolyamok emelkedését vártuk, ám ennek a muníciónak egy részét mostanra már ellőttük és kérdés, hogy például a véges darabszám, az idő múlása, vagy esetleg egy gazdasági válság lesz az, ami végül majd adhat egy löketet a piacnak. Egy fontos esemény azonban még vár ránk a közeljövőben. Jövő májusban kerül sor a következő felezésre. 

Szerintem ezt már beárazta a piac, vagy szépen lassan kezdi beárazni. A korábbi felezéseknél azt láthattuk, hogy már bőven azok előtt beindult a következő emelkedés és talán ennek köszönhető az is, hogy már kijöttünk a tavalyi 3-4000 dolláros őrületből.

Akkor már ezt a lehetőséget is ellőttük? 

Ami a nagy növekedést hozza, az mindig a lakossági FOMO, ami egyébként más piacokra, a részvényekre és a kötvényekre is igaz. Amikor 2017-ben 10 000-ről 20 000 dollárra ugrottunk egy hét alatt, az pont egy ilyen helyzet volt. Akik ilyenkor vásárolnak, azok a legsebezhetőbbek. 15-ért megveszik, aztán 8-ért eladják, mert nem bírják a nyomást. Ők nem egy szakmai közönség, csak látják a TV-ben, hogy ez most egy felkapott dolog.

A kollektív globális emlékezetben lehet annyi kiesés, hogy egy újabb fomo ismét 2017-es méreteket öltsön ?

Azért 2017 előtt is volt már több ilyen lufi, és ez volt az a felfutás, ami után már elmondhatjuk, hogy globálisan 100 emberből 1-2-nek már van kriptopénze.

El lehet mégegyszer azt sütni, hogy a Tv-től kezdve a taxisofőrökig mindenki erről beszéljen?

Nem ez volt az első, hogy ezzel foglalkozotta mainstream média. Én inkább úgy fogalmaznék, hogy a megjelenések száma növekedett. 2017-ben háromnaponta találkozhattál egy bitcoinról szóló cikkel, pár évvel korábban viszont csak havonta egyszer. Minden egyes lufi során egyre több emberhez jutott el ennek a híre. Aki korábban még nem foglalkozott vele, de azt fogja látni, hogy 3000-ről felment 60 000-ig, akkor lehet, hogy ő is be fog szállni.

A következő hullám után már nem 1-2%-nak lesz kriptója, hanem 5-10%-nak. Akár még több ilyen hullám is lehet, de szerintem egy még biztosan hátravan. Az idő múlásával viszont csökkenni fog a növekedés várható szorzója is és időben is egyre tovább fog tartani, amíg egy-egy ilyen ciklus lezajlik. Amikor mi kezdtünk el ezzel foglalkozni, akkor 1 dollárról alig egy év alatt 33 dollárig növekedett a bitcoin árfolyama, majd pár hónap múlva már ismét 5 dollár volt. Szerintem ma már elképzelhetetlen lenne, egy mértékű és ilyen rövid idő alatt végbemenő emelkedés.

(Folytatása következik…)

Ha forintért szeretnél kriptopénzt vásárolni, látogass el a MrCoin oldalára.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img