90 évet is kaphat a OneCoin társalapítója

spot_img

A kriptopénzek történetének egyik legnagyobb volumenű átverése a OneCoin, ezt pedig már az alapító testvére is megerősítette. A héten publikálásra került bírósági dokumentumok alapján Konstantin Ignatov elismerte bűnösségét csalásban és pénzmosásban.

A kriptopénzek szektora továbbra is bővelkedik a csalásokban és az átverésekben. A vadnyugati állapotok nem múltak el azokban a szegmensekben sem, ahol az új belépők először találkozhatnak kriptopénzekkel. A Twitteren továbbra is botok ezrei próbálják egy-egy kamu nyereményjátékra rávenni a gyanútlanokat, ellopni a pénzüket vagy a tárcáikat. Egy nagyobb piramisjáték pedig időről-időre feltűnik, óriásira dagad, majd meglép az összes pénzzel.

Ilyen piramisjáték lehet a OneCoin is, ami Bulgáriából indult és a mai napig működik, annak ellenére, hogy sok országban körözés vagy büntetőeljárás alatt vannak a vezetőik.

A OneCoin elindítója egy Dr. Ruja Ignatova nevű hölgy volt, akit a BBC és a Guardian riportjai karizmatikus vezetőnek írnak le, aki szektás követőbázist épített magának. A média el is nevezte „Crypto Queen”-nek, vagyis Kripto Királynénak.

2014-es év végi megalapítása után a OneCoin, Ingatova arcával és vezetésével elindult a népszerűségi robbanásban. A kezdeti 29 eurocent értékű coin a 2016-os év végére megszázszorozta az értékét és 29.9 euróért cserélték. A OneCoin YouTube videóit és más megjelenéseit már nem csak Bulgáriában, hanem az egész világon több tízezren kezdték követni.

Ezalatt a OneCoin-nak 4 milliárd dollárt juttattak a gyanútlan „befektetők”, akiket a piramisjátékoknál bevett módon, az előző befizetők pénzéből fizettek ki.

A 2017-es év októberében Ruja Ignatova egy lisszaboni konferenciára tartott, viszont gépére sosem szállt fel. Mint később kiderült, egy Bécsbe, majd Athénba tartó gépre ült fel, ahová meg is érkezett, majd onnantól kezdve többé nem látta senki. Jelenleg is körözés alatt van, online- és értékpapírokkal kapcsolatos csalás és összeesküvés miatt.

Az elcsalt pénz volumene és az alapító eltűnése már a hatóságok figyelmét is felkeltette, akik két évvel később, ez év márciusában Los Angeles-ben kézre kerítették az alapító testvérét, Konstantin Ignatovot.

Az Egyesült Államok igazságügyében bevett vádalku keretében Konstantin Ignatov kitálalt és teljes együttműködést írt alá az FBI-al. Mivel elmondása szerint a családja és a közeli hozzátartozói élete veszélybe van, a tanúvédelmi programra is jogosult lehet, ahol új identitást kaphat. A vádalku miatt a OneCoin-al kapcsolatos további vádakért felelnie nem kell, de adócsalásért továbbra is vád alatt van, amiért összesen 90 évet kaphat. A hatóságokkal való együttműködése okán ez az idő valószínűleg radikálisan le fog rövidülni.

Egy fontos mérője lesz az együttműködésüknek Mark Scott ügyvéd pere. Ignatov Scott ellen fog tanúskodni a bíróságon: az amerikai ügyvéd segítségével 400 millió dolláros OneCoin vagyont mostak tisztára egy ír bank segítségével.

Nem csak az Egyesült Államokban körözik a OneCoin vezetőit. Áprilisban Szingapúrban tartóztattak le két promótert, akik részt vettek a coin népszerűsítésében. A szingapúri törvények szigorúan büntetik az MLM és a piramisjátékokat, így a két férfi öt év letöltendőt és 147 000 dolláros bünetetést kapott.

Kína már több éve nyomoz a OneCoin után. Összesen 20 kínai provinciába jutott el az átverés: ezzel kapcsolatban idén 98 embert vettek eljárás alá. Kína esetében a javakat is sikerült visszaszerezni: 267 millió dollár értékű vagyont.

A OneCoin tagadja, hogy csalásként vagy piramisjátékként működne.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img