A titkos bankok születése

spot_img

A blokklánc technológia és a kriptopénzek megjelenésének eddigi legnagyobb nyertesei a kriptotőzsdék voltak. A Coinbase, a Binance, a Liquid Global, a Bitmex és a Kraken is mind unikornisokká, vagyis olyan startupokká váltak, melyeknek piaci értéke meghaladja az egymilliárd dollárt.

Bár ez egy fontos mérföldkő lehet a cégek történetében, mégsem jelent garanciát a jövőbeli sikereikre nézve. A piacvezető váltók rangsora az elmúlt években már többször is átrendeződött. Annak, aki életben akar maradni, muszáj újra és újra megújulnia.

A Coin Metrics elemzői által készített grafikán jól látható, hogy a korábban jelentős piaci részesedéssel rendelkező váltók mozgástere miként szűkült be az elmúlt évek során.

A jelenség még szembetűnőbbé válik az ethereum tárcák állapotának elemzésével, amin például tisztán kivehető, az egykor legendásnak számító Poloniex haláltusája is.

A Polo az általa megszerzett közel 60%-os piaci részesedésről úgy süllyedt vissza a semmibe, hogy egyetlen komolyabb botránnyal kapcsolatban sem merült fel a tőzsde neve. Nem törték fel őket és a törvényhozók sem lehetetlenítették el a működésüket. Egyszerűen csak hagyták, hogy eljárjon felettük az idő.

A Poloniex tündöklése és bukása (TheBlock)

A márkahűség tehát a kriptotőzsdék világában szinte nemlétezőnek tekinthető. A felhasználók teljesen természetes módon vándorolnak a több funkcióval és nagyobb forgalommal, tokenválasztékkal és likviditással rendelkező váltók felé, amiket perceken belül, akár már egyetlen bitcoin tranzakció árának a kifizetésével (withdraw/deposit) használatba vehetnek.

A kereskedők mobilitása miatt, a váltók által meghozott üzleti döntések hatásai szinte azonnal érezhetővé válnak. Ha egy tőzsde bevezet egy újítást, a többieknek rövid időn belül reagálniuk kell rá. Ez az állandó versenyhelyzet, a teljesen digitális ügyvitel és a szabályozási arbitrázs(*) teszi lehetővé, hogy a kripto lehessen a világ egyik leggyorsabban fejlődő iparága.

(*)Szabályozási arbitrázs: amikor egy cég olyan földrajzi helyről szolgáltat, ami valamilyen jogi előnyt jelent számára. Friss példa erre a Deribit, ami székhelyének áthelyezésével továbbra is biztosítani tudja felhasználói számára az anonimitást.

Az új EU-s jogszabály miatt költözik Panamába a Deribit

A tőzsdékre nehezedő nyomásból és az állandó versenyhelyzetből azonban a felhasználók profitálhatnak, akiket a kereskedés mellett már más típusú szolgáltatásokkal is igyekeznek magukhoz csábítani a váltók.

Ezek közé tartoznak például a megtakarítási számlák, amelyek akár 10%-ot is meghaladó kamatot fizethetnek az adott tőzsdén tárolt kriptopénzek után. Tekintettel arra, hogy a hagyományos pénzintézetek már csak nullához közeli, vagy bizonyos országokban egyenesen negatív kamatokkal vállalják az ügyfelek számláinak kezelését, ez egy nagy vonzerővel rendelkező üzletág lehet, ami egyfajta kapudrogként ránthat majd be szélesebb tömegeket is a kriptopénzek világába.

Alighanem ennek tudható be, hogy a közelmúltban több tőzsde is elindította saját staking szolgáltatását. Az ezen a téren kialakuló versenyre jó példa a Tezos esete, ami nemrégiben alig egy hónapon belül kapta meg a staking támogatást a Binance, a Coinbase és a Kraken oldalaitól is.

A Binance jelenleg legmagasabb megtérülést ígérő staking ajánlatai 

A kamatozó számlák mellett, a kölcsönök biztosítása (lending) szintén profitábilis befektetési lehetőséget teremthet a felhasználók számára.

A kölcsönök iránti igények forrását részben a fedezettel (margin) végrehajtott ügyletek jelentik. A Bitfinex, Huobi, Okex és Binance margin traderei kölcsönöket vehetnek fel a váltóktól, amivel aztán a tőzsde hagyományos (spot) token piacán kereskedhetnek. (Ez tehát némiképp eltér azoktól a határidős ügyletektől, amelyekkel például a Bitmexen találkozhatunk.Ott nem magukkal a kriptopénzekkel, hanem az azok árát lekövető szerződésekkel (Futures Contract) lehet kereskedni.)

Binance fedezeti kölcsön felvétele

Ugyancsak a kölcsönök iránti keresletet növelik a shortolási és a tőkeáttétteles kereskedési műveletek. Ezek, a fedezeti ügyletekkel együtt a tőzsdéken belül garantálnak profitszerzési lehetőséget, mára azonban már több külső lehetőség közül is válogathatnak a kísérletezni vágyó befektetők.

A decentralizált pénzügyi rendszerek (DeFi) terjedésével például sokan dönthetnek úgy, hogy egy okos szerződésre bízzák a pénzük gyarapodását. Erre lehet példa az általunk is bemutatott Uniswap.

Az Uniswap-en keresztül elérhető pool-ok hozamai (pools.fyi)

A tőzsdék számára az ilyen harmadik felek által nyújtott szolgáltatások bevételkiesést jelenthetnek. A váltók érdeke, hogy felhasználók náluk tartsák a tokenjeiket, aminek legbiztosabb módja az lehet, ha valamilyen módon a saját oldalaikba is beleintegrálják majd ezeket a DeFi protokollokat. A felhasználók így a tokenjeik kiutalása nélkül élhetnek majd például a Maker, a Compund, az Uniswap és egyszer talán az Inlock által kínált előnyökkel is.

Erre az elsőként az OKEx kínált lehetőséget, aminek felhasználói már december óta profitálhatnak a DAI decentralizált megtakarítási programjából.

Az integrációkkal a felhasználók a már megszokott felületeken, kedvenc oldalaik kényelméből vehetik majd igénybe ezeket a szolgáltatásokat.

Azok a tőzsdék, amelyek egyfajta kripto bankká szeretnének átalakulni, a tokenek birtoklására és a váltókon való tárolására kell hogy ösztönözzék a felhasználóikat. A napi kereskedési forgalom mellett, ezért egyre fontosabb mérőszámmá válhat majd a tőzsdéken elhelyezett összes kriptopénz értékének a nagysága, vagyis az AUM (assets under management), ami a hagyományos gazdaság egyik fontos iránymutatói közé tartozik.

Minél több érték felett rendelkezhet egy váltó, annál jobb feltételeket harcolhat majd ki magának (és ezáltal az ügyfeleinek) más szolgáltatóktól, a vagyon ilyesféle koncentrációja azonban teljesen szembemehet a kriptopénzek egyik legfontosabb hívószavának számító decentralizációval.

Akárhogy is, az iparág sajátosságai miatt, az új pénzügyi termékek bevezetése ezen a területen nagyon gyorsan, minimális kiadásokkal mehet végbe, amivel a kripto-pénzintézetek térnyerésére hamarabb sor kerülhet, mint azt bárki gondolná.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img