Jól megy a Cardano (ADA) staking: 14%-os jutalom is elérhető

spot_img

A Cardano fejlesztőcsapata még mindig gőzerővel dolgozik a Shelley nevű fejlesztési fázis teszthálózatának tökéletesítésén. Jelenleg a stabilitási problémák megoldása a fő csapásirányuk, ugyanis a stakelést lehetővé tévő tesztnetre akkora az érdeklődés, hogy azt a hálózat stabilitása is megsínylette.

Erről is beszélt Charles Hoskinson, a Cardano egyik legismertebb arca a pár nappal ezelőtti élő streamjében.

A Shelley teszthálózat azért érdekes, mert bár jelenleg teszthálózatnak nevezik, éles, valódi ADA-t lehet stakelni, amiért szintén valódi ADA-t kaphatsz jutalmul. Hogy pontosak legyünk: az ezen a teszthálózaton begyűjtött ADA-t a teszt végével átlehet majd utalni az éles hálózatra.

Jelenleg az ADA-t poolokba tömörülve lehet stakelni. Ha egy egy poolban már az ADA készlet több mint 1%-a benne van, elkezd csökkenni a stakelésért járó jutalom. A jelenlegi legnagyobb jutalom nagyjából 14%-os éves kamatot hoz a letétedre. Amint az adott pool feltöltődik emberekkel, csökken a jutalom: ilyenkor a tesztelők átvándorolnak a kisebb poolokba, hogy a jutalmukat magasan tartsák.

A stakelésben akkor tudsz részt venni, ha tavaly november 29-én Yoroi vagy Daedalus tárcádban tároltál ADA-t. Ha ez így volt, akkor töltsd le az „Incentivized Testnet Wallet”-et (ebből is van Daedalus és Yoroi verzió). Többet a stakelés menetéről ezen a linken olvashatsz el.

A Cardano mainnetje a jelenlegi tervek szerint 2020 első félévében indulhat el. Ekkor már az ADA stakingbe is bekapcsolódhatnak azok, akiknek a snapshot pillanatában nem volt ADA a két említett tárcájukon.

A Cardano roadmapje 5 fontos fejlesztési fázist jelöl: a Byron alapozta meg a hálózatot, a Shelley a decentralizációra koncentrál, a Goguen fázisban az okos szerződések fejlesztése folyik majd, a Basho-ban a skálázás lesz a központi fejlesztési terület, majd a Voltaire az utolsó, ahol a kormányzást vezetik majd be. A Cardano jelenleg a Shelley fázisban működik, ami akkor ér véget, amikor elindul a mainnet.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img