Ethereum Classic: Agharta, Unicef, Grayscale

spot_img

Tegnap reggel megvizsgáltuk, hogy milyen fundamentális tényezők állhattak az elmúlt hetek egyik legjobban teljesítő coinjának, a ZCash-nek az növekedése mögött. A sort most a szintén őrült januárt maga mögött tudó Ethereum Classic-kal folytatjuk, aminek értéke az év eleje óta már megháromszorozódott.

ETC/USDT

  • Akárcsak a ZEC, az Ethereum Classic is felkerült a RoundlyX mikrobefektető app által támogatott tokenek listájára. Ennek működéséről a tegnapi, ZCash-ről szóló cikkünkben már olvashattok.
  • Az Ethereum Classic egy feltörekvő hardveres tárca gyártó, a SafePal walletjében is támogatottá vált. Mi vásárlásra ugyan továbbra is a Ledger vagy a Trezor már jól bevált modelljeit javasolnánk, de reméljük, hogy idővel más gyártók is képesek lennének felnőni ahhoz, hogy alternatívaként szolgálhassanak a két cég termékeivel szemben.

  • Akárcsak a többi proof-of-work konszenzuson alapuló kriptopénz, az ETC blokkláncának stabilitása és biztonsága is a bányászoktól függ. A minerek a 2018-as hash rate csúcsot követően sokáig távol maradtak a Ethereum Classictól, ám az elmúlt hetekben ismét jelentős mértékű számítási kapacitást áldoztak az ETC-re. Noha a hash rate nagysága és az árfolyamok növekedése közötti összefüggések a bitcoin esetében is örök vita tárgyát képzik, a minerek visszatérő bizalma és támogatása fundamentálisan mindenképpen kedvező jelnek tekinthető.

  • A fentiek kapcsán érdemes kitérni az Ethereum Classic tranzakciókat hitelesítő node-ok számának változásaira is. Míg a 2018-as medve piac idején ~120 ETC node működött, 2019-re számuk 300 fölé nőtt, 2020 elejére pedig már a 800-at is meghaladták. Az írás pillanatában 642 node üzemel, közülük egy éppen Magyarországról.
  • Az ETC fejlesztéséért felelős műhely, az Ethereum Classic Labs 1 millió dollárt ajánlott fel az Unicefnek, hogy ezzel segítse elő a blokklánc technológia és a kriptopénzek fejlesztését és terjedését az afrikai kontinensen. Ezt a humanitárius akciót mint marketing fogást remekül fel lehetett használni arra, hogy a későbbiekben ismertetésre kerülő, nagyobb horderejű hírekkel együtt említve, kedvező színben tüntesse fel az ETC-t.
  • Bár az Ethereum Classic a legtöbb váltó kínálatában elérhető, a még szélesebb választék sohasem árthat. Az ETC a legnagyobb kínai/ázsiai tőzsde, a Huobi oldalán egy újabb stabil coin kereskedési párt kapott. Az ETC/HUSD jelenleg a 144. helyen áll az Ethereum Classic piacok forgalmának ranglistáján, így aligha nevezhető a piacokat befolyásoló tényezőnek, de a mostanihoz hasonló exponenciális emelkedések időszakában egy ilyen aprócska hír is hozzájárulhat ahhoz, hogy egy coin átlendüljön egy kritikusnak tekinthető ellenállási szinten.
  • Az ETC egyik legfontosabb januári híre, az Agharta hard fork sikeres végrehajtása volt, amire január 11-én került sor. A fejlesztéssel az Ethereum Classic sokkal szorosabb együttműködésre lesz képes az Ethereummal, és megérkezhetnek rá a tavalyi év fontos Ethereum fejlesztései is (pl: Constantinople fork). Noha a két közösség kapcsolata a 2016-os DAO hacket követően megszakadt, közös eredetük miatt hasonló nehézségekkel kell megküzdeniük.

Ethereum-történelem: A híres-nevezetes DAO hack

(Bár egyelőre ez még csak egy erősen spekulatív elméletnek tekinthető, de egyesek szerint az Ethereum Proof-of-Stake-re való átállásakor lehetnek majd olyanok, akik a jövőben inkább a Proof-of-Work már bevált rendszerét és az Ethereum Classic-ot részesíthetik előnyben. Az indok részben a PoS működése körüli bizonytalanság lehet, amivel kapcsolatban korántsem áll rendelkezésre annyi gyakorlati tapasztalat, mint a már 11 éve megbízhatóan működő Bitcoin (=PoW) esetében. A másik ok maga a bányászközösség lehet, akik a PoS-ra váltó Ethereum helyett kénytelenek lehetnek egy másik coint keresni maguknak, ami talán éppen az ETC lesz.)

  • Az ETC másik januári bombája, a világ legnagyobb kripto befektetési alapjával kötött együttműködés bejelentése volt. A Grayscale Investements több, mint 1 millió BTC-t felügyel, de emellett más kriptovalutákból is jelentős mennyiséget tart, így például a teljes Ethereum Classic mennyiség 14%-át. A bejelentés értelmében, a Grayscale 2020-ban és 2021-ben is támogatni fogja az ETC fejlesztését, ami jó hír, tekintettel arra, hogy alig egy éve még mi is megkongattuk a vészharangot a projekt jövője fölött

Fejlesztők nélkül maradhat az Ethereum Classic?

És hogy mit hozhat az idei év az Ethereum Classic számára? Például egy újabb forkot, ami ráadásul dupla is lehet. 2020. március 25-én, a Főnix Napján aktiválódhat a 100%-os Ethereum Constantinople kompatibilitást lehetővé tevő Aztlán fork, aminek egy specifikációs hibáját azonnal felül is fogják írni, az azt rögtön követő Phoenix hard forkkal. Nem tartom kizártnak, hogy ezt az időszakot is egy előzetes felfutás előzze meg, de az ezzel kapcsolatos elemzést inkább Discord csatornánk szakértőire bíznám.

Ha a fentieken túl valaki mégnaprakészebb szeretne lenni az Ethereum Classic ügyeivel kapcsolatban, annak a fejlesztők tegnapelőtti kerekasztal beszélgetése jelentheti a legjobb kiindulópontot.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img