Bitcoin: unalmas és veszélyes

spot_img

Ha valaki érdeklődik a Bitcoin történelme iránt, annak mindenképpen érdemes elolvasnia a New York Times egyik újságírójának, Nathaniel Popper-nek a könyvét (Digital Gold), amiből sok érdekesség megtudhat azokról, akik elsőként fedezték fel a BTC-ben rejlő lehetőségeket.

Rendkívül érdekes, hogy miközben ő szedte össze a legjobb Bitcoinról szóló történeteket, mintha szívből gyűlölné is a kriptopénzt. Az újság hasábjain másfél-kéthavonta jelennek meg Nathaniel írásai, melyek mindegyike ugyanazokra, a mostanra már baromira unalmassá váló mantrákra épül: a bitcoin egy lufi és / vagy a bűnözők pénze.

bűnözz velünk, csatlakozz Discord csatornánkhoz!

Legfrissebb erről szóló cikke éppen néhány nappal ezelőtt látott napvilágot, “A Bitcoin egyre kevesebb embert érdekel, de a bűnözők imádják” címmel. Az anyag az ismert blokklánc elemző cég, a Chainalysis kutatásán alapul, mely szerint a teljes Bitcoin forgalom 2%-a köthető törvénybe ütköző tevékenységekhez.

A cikk az internetes fekete piacokról szól, ahol a bitcoin közkedvelt fizetőeszköznek számít. Ez egy új, mindentől független fizetési rendszer esetében talán nem is olyan meglepő. Ugyanezt az utat járta be számos más, ma már hétköznapinak számító technológia is

Már jóval azelőtt, hogy a hétköznapi emberek használni kezdték volna, a bűnözők felismerték a mobiltelefonokban és az internetben rejlő lehetőségeket. Az első online boltokban nem tejet vagy kenyeret, hanem pornófilmeket és drogokat lehetett vásárolni. A korai emailek javarészét sem azért küldték el, hogy az emberek boldog születésnapot kívánjanak a világ túlsó felén élő rokonaiknak, hanem hogy egy afrikai herceg nevében átverjenek másokat.

A bitcoint sokan és sokféle dologra felhasználhatják és akárcsak a dollár esetében, ezek között akadhatnak olyanok, amik szembemennek a törvény betűjével. Jelenleg azonban nem állnak a rendelkezésünkre olyan adatok, amelyek alapján kijelenthetnénk, hogy a bitcoin elsődleges felhasználási területe a bűnözés lenne. Az író által idézett 2% pedig éppen ennek az ellenkezőjére utal.

A cikket emiatt számos kritika érte. Valaki például emlékeztetett arra, hogy jelenleg  a 100 dolláros bankjegy a legnagyobb forgalomban lévő amerikai papírpénz, ami azt jelenti, hogy készpénz túlnyomó többségét egyáltalán nem a hétköznapokban, hanem nagy összegű vagyonok tárolására és észrevétlen mozgatására használhatják fel.

Forgalomban lévő dollár bankjegyek megoszlása

Szintén ehhez kapcsolódva lehetne megemlíteni azt az oxfordi tanulmányt, ami szerint a forgalomban lévő dollár bankjegyek 80%-án kokain nyomai fedezhetőek fel.

A fentiek tükrében kijelenthető, hogy a bitcoin labdába sem rúghat a hagyományos pénzek illicit felhasználásának mértékével szemben sőt, a blokklánc által garantált nyomonkövethetőség már több nemzetközi bűnözői csoport felszámolásában játszott kulcsfontosságú szerepet. Szerintem hogyha mostanában találták volna fel, sok újságíró a készpénzt is törvénytelennek és veszélyesnek nyilvánítaná. De ez már egy másik történet…

Bitcoinnal fizettek, lebuktak a magyar pedofilok

A bevezetőben említett könyv sajnos csak angol nyelven érhető el, de ennek kapcsán jó hír, hogy a sokak által a legjobb Bitcoinról szóló műnek tartott The Bitcoin Standard nemsokára már magyarul is olvasható lesz. (Tervezett megjelenése: 2021, Scolar kiadó.)

Megszületett az első magyar kriptopénz könyv

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img