A koronavírus után az olajháború kényszeríti térdre a piacokat

spot_img

Az olaj árfolyama mára virradóra ~30%-ot esett, ami magával rántotta a hagyományos és a kriptopiacokat is.

A bitcoin az elmúlt 24 órában 10%-ot veszített az értékéből, az 500 legnagyobb amerikai cég papírjait magába foglaló SP500 index éjszakai kereskedése pedig elérte a maximális, -5%-os veszteségi szintet, de ugyanilyen mínusszal nyitott a japán tőzsde is.

Az olaj árfolyamának ma reggeli alakulása

A zuhanásra azt követően került sor, hogy pénteken sikertelenül zárult le a legnagyobb olajkitermelő országok (OPEC) találkozója. Ennek célja az lett volna, hogy a tagok megállapodjanak a napi kitermelés csökkentésében, a koronavírus helyzet következtében világszerte  leálló termelés és szállítmányozás ugyanis nagy mértékben vetette vissza az olaj iránti keresletet.

A javaslatot Oroszország megvétózta, amire Szaúd-Arábia egy árverseny bejelentésével reagált. Ez lényegében azt jelenti, hogy annyi olajat fognak a világra zúdítani, amennyit csak tudnak, hogy ezzel lenyomják az árfolyamot és visszakényszerítsék az oroszokat a tárgyalóasztalhoz.

Az olajpiacokon ez a lépés egyenlő a hadüzenettel – kommentálta egy szakértő, aki szerint a koronavírus pánikkal karöltve, ez a lépés alighanem vérfürdővé fogja változtatni a hétfői kereskedési napot.

Elemzők szerint egyébként éppen Oroszország lehet az, aki képes lehet hosszabb távon is ellenállni ennek a nyomásnak, ugyanis bár jelentős bevételei származnak az olajkitermelésből, gazdasága összességében kevésbé kitett annak, mint Szaúd-Arábiáé. Az arab ország idei költségvetését $58-os hordónkénti árral tervezték meg, ami azonban a ma hajnali esés után ennek közel a felére, $31-33-os szintig esett vissza.

Egyes feltételezések szerint ezzel függhet össze az is, hogy az elmúlt napokban a szaúdi királyi család több tagját is letartóztatták, a koronaherceg ugyanis tarthat attól, hogy a stratégiája miatt kieső bevételek társadalmi elégedetlenségekhez vezethetnek, amit kihasználhatnának az udvarban élő riválisai is.

Hogy mennyire negatívan ítélik meg a történéseket a piac szereplői, azt az SP500 határidős szerződéseinek order book-ja is szemmel látható módon tükrözi, ahol a több ezer eladóra, ma reggel mindössze egyetlen vásárló jutott.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img