Egymilliárd dollárnyi repülőgép alkatrész került blokkláncra

spot_img

Az utóbbi időben mi ugyan kisebb hangsúlyt fektettünk a blokklánc terjedését bemutató anyagokra, ez azonban távolról sem jelenti azt, hogy az ipar ne fejlődne továbbra is ütemesen. Ahogy azt az ingyenes, KriptoSuli néven ismert leckesorozatunkban is leírtuk: a blokklánc és a kriptopénzek külön kezelendőek, kriptopénzek nem létezhetnek blokklánc nélkül, egy blokkláncnak azonban számos egyéb feladata lehet még azon kívül, hogy coinokat, tokenek küldözgessünk rajta.

Szép példa erre a repülőgép alkatrész gyártó óriásvállalat, a Honeywell újítása, ugyanis blokkláncra “küldték” termékeik egy részét. A Forbes beszámolója szerint egyelőre a többletben termelt, és a feleslegessé vált alkatrészek kerülnek az elosztott főkönyvként is ismert adatbázisba, könnyen lehet azonban, hogy rövidesen minden, a Honeywell gyáraiból származó alkatrész saját blokkláncukon lesz nyilvántartva.

A blokklánc, és az alkatrész gyártás szépen illeszkedő páros, eddig ugyanis minden alkatrész kapott egy “születési kivonatot”, vagyis egy papírt, ami igazolta, hogy pontosan mikor, legfőképp pedig hol, melyik gyárban készült. Ezeket a papírokat azonban minden egyes értékesítés során fizikailag is mozgatni kellett, ráadásul az új tulajdonos nyilvántartásába is fel kellett venni az alkatrészeket, az eredetigazolásokkal együtt.

Ez nagyban megnehezíti ezeknek a termékeknek az online értékesítését, hiszen az interneten könnyen hamisíthatóak lennének ezek a papírok. A most bevezetett újítás azonban nem csupán a papírokat viszi blokkláncra, hanem az ellátási lánc több “rétegét” is, ezzel biztosítva, hogy a megvett alkatrész valóban az, aminek ígéri az eladó fél. Beszédes adat, hogy az “aviation”, azaz légi közlekedés iparban jelenleg a használt alkatrészek csupán 3%-át értékesítik online, pontosan a fentiek miatt.

Azért is fontos a blokklánc használata ezen a területen, mert szakértők szerint átlagosan négyszer használnak fel újra és újra egy repülőgép alkatrészt, mielőtt véglegesen kivonnák a forgalomból. A Boeing kötelékébe tartozó Honeywell a GoDirect Trade blokklánc szolgáltatóval dolgozik.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img