Mennyibe kerül egy bitcoin? Ez az indikátor megadja a választ

spot_img

A Cambridge Egyetem Alternatív Közgazdasági Központja 2017 óta dolgozik annak a modellnek a létrehozásán, amivel nyomonkövethetőek a bitcoin bányászat költségei. A formula már egy ingyenes Tradingview indikátor formájában is elérhető, így akit érdekelnek az ezzel kapcsolatos adatok, az akár a saját grafikonjain is megjelenítheti ezeket.

A statisztikák megjelenítéséhez nem kell más tennünk, mint az Indicators fülön begépelnünk a “Bitcoin Production Cost” szavakat és voilá, 2014 végéig visszamenőleg máris láthatóvá válnak az eredmények.

Az eszköz 3 adat megjelenítésére szolgál. A piros szalag alja, a bányászok energiaköltségeit jelöli, aminek meghatározásához az átlagos energiaárakat és 40 különböző bányagép fogyasztását vették figyelembe. Ma reggel ez a mutató $4473-on állt.

A szalag tetejét jelentő lila vonal a bányászok önköltségi ára. Ebbe az energiaárak mellett már beleszámolták a bányagépekkel, a bérekkel és az egyéb üzemeltetési feladatokkal kapcsolatos kiadásaikat is. Ez a grafikon szerint ma reggel $7906 volt.

A fentiek mellett pedig láthatunk még egy zöld vonalat is, ami azt mutatja meg, hogy a bányászok számára valójában mennyi lehet egy kibányászott bitcoin értéke. A különbség eközött és a tényleges önköltségük között az, hogy ebbe már beleszámítják azokat a tranzakciós díjakból származó bevételeket is, amiket a bányászok az adott blokkok megtalálásáért tehetnek zsebre.

A szalag az elmúlt 5 évben viszonylag megbízható indikátorként szolgált az ideiglenes mélypontok megtalálásához, az árfolyam csak a 2018 telén bekövetkező kapitulációt követően töltött el huzamosabb időszakot a pirossal jelölt zónában.

Az indikátor készítőjének részletesebb ismertetőjét itt olvashatjátok el, ha pedig szeretnétek többet is megtudni a bányászat jövőjéről, a jövő héten megrendezésre kerülő Blockchain Budapest konferencián meghallgathatjátok Jogg Dániel előadását is, a Bitcoin bányászati rendszerek energiaiparban történő felhasználásáról.

Így oldhat meg a bitcoin egy 160 éves problémát

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img