A koronavírus rámutat a decentralizált munka jelentőségére

spot_img

Single point of error, magyarul talán “egyetlen pont sérülékenysége”, ha van valami, aminek központi jelentősége van a kriptopénzek piacán, és a blokklánc iparban, akkor az ez a gondolat. Satoshi Nakamoto megvalósult álma pontosan arról szól, hogy központi irányítás helyett elosztott megoldást válasszunk, olyasmiről van szó, aminek most nagyobb jelentősége van, mint hinnénk.

Az USA elnökének ma reggeli bejelentése szerint nem fogadnak repülőgépeket Európából, pár hete Oroszország már lezárta Kínával közös határát, a tegnap itthon elrendelt vészhelyzet értelmében száz főnél nagyobb beltéri rendezvényeket tilos megtartani, a sor még hosszan folytatható. Ha általános pánik nincs is, de tapinható a feszültség, legalábbis mindenki próbál odafigyelni arra, hogy visszaszorítsa a fertőzés terjedését.

Ha van valami, amit a vírus szeret, akkor az a központi megoldás, sok ember egy helyen összezárva, hiszen elég egy fertőzött, máris kész a baj: sokan elkaphatják. A munkahelyek bajban vannak, hiszen világszerte még mindig tartja magát a klasszikus elképzelés, miszerint reggel fel kell kelni, be kell menni az irodába, ott kell dolgozni, délután pedig haza kell menni.

Annak ellenére is él még ez a dogma, hogy egyes nagyvállalatok kísérletképp 40%-al visszavágták a munkaidőt, ennek eredményeképp 40%-al nőtt a termelékenység, és a profit. Vannak, akik a pénteket hozzácsapták a hétvégéhez, az eredményesség, az általános produktivitás szintén nagyot nőtt.

Úgy tűnik meg vannak számlálva a napjai a klasszikus, hétfőtől pénteking tartó, kötelező jelenléttel járó irodai munkavégzésnek, most a koronavírus rámutatott egy újabb kritikus okra. Ez nem más, mint a bevezetőben említett single point of error, azaz a kitettség, a veszély, amit a központosított berendezkedés jelent. Ha egy irodában megjelenik a vírus, sokan megbetgedhetnek, ez az egész cég hatékonyságára rányomja a bélyegét, minél többen esnek ki a munkából, annál nagyobb a probléma.

Ezzel szemben ha általános a decentralizált munkavégzés, vagyis a home office kerül előtérbe, akkor egy járvány idején is kisebb az adott cég kitettsége, hiszen minél kevesebb a fertőzött, annál nagyobb az esélye, hogy zavartalanul átvészeli a szervezet a járványt.

A decentralizációnak nagyobb jelentősége van a munka világában is, mint hinnénk. Mondd el egy komment formájában, hogy te hány napot dolgozol home office-ban!

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img