Helikopterpénz: ezer dollár állami segélyt kaphat minden amerikai állampolgár

spot_img

Alig egy hónapja még minden tökéletesnek tűnt: a piacok szárnyaltak és új csúcsokat döntögettek, mostanra viszont eljutottunk oda, hogy vezetői már csak az előző napira ráígérő mentőcsomagokkal tudják felszínen tartani a világ legnagyobb gazdaságát. Így kerülthetett bejelentésre az is, amire korábban talán még a legnagyobb tudással rendelkező szakértők sem láttak volna sok esélyt: az Egyesült Államokban két héten belül ingyen pénzt fognak osztogatni a lakosság számára. Erre szokás azt mondani, hogy helikopterpénz, utalva ezzel az égből hulló pénzesőre.

Ezt a költekezésre ösztönző és ezáltal gazdaságélénkítőnek szánt lépést korábban már máshol is meglépték, Hong Kongban például február végén kapott minden nagykorú lakos ~$1300-nak megfelelő egyszeri segélyt. A USA-ban a csekken folyósított összegek mértéke a sajtóhírek szerint szintén $1000 körül alakulhat, bár a pénzügyminiszter utalt arra, hogy ennél magasabb szám is szerepelhet majd a váltókon.

Az állam emellett megkezdheti a nagyvállalatok adósságainak felvásárlását is, tehát ismét az adózók pénzéből próbálják majd meg talpra állítani a felelőtlenül költekező nagyvállalatokat. Közülük a napokban a légitársaságokról esett a legtöbb szó, hiszen őket az elsők között érintette a járvány miatti bezárkózás, bevételeik néhány nap alatt jelentős mértékben visszaestek.

A róluk szóló beszámolók alapján, azonban nem az utasforgalom kiesése küldheti padlóra ezeket a cégeket, hanem az első számú háztartási szabály megszegése, vagyis hogy mindig legyen néhány hónapnyi tartalékod. A légitársaságok az elmúlt 10 évben, a rendelkezésükre álló készpénzállomány jelentős részét (egyes források szerint 95%-át) fordították arra, hogy visszavásárolják saját részvényeiket, amiknek növekvő árfolyamaiból és osztalékaiból elsősorban a befektetők és a cégek vezetői profitálhattak.

A visszavásárlási programok finanszírozásához jelentős mennyiségű hitelt is felvettek, aminek visszafizetése most komoly problémákat okozhat a számukra és ez az, amiért most állami segítségnyújtásra van szükségük. De hasonló problémával küszködik például a Starbucks és a McDonald’s is. Utóbbi például a visszavásárlások miatt csak alig két heti működésre elegendő készpénzzel rendelkezhet.

Valószínűleg ezek a mentőcsomagok is csak idei óráig lesznek képesek féken tartani a piacok további zuhanását, hiszen a vírus még több fejlett országban sem tetőzött, az ezzel kapcsolatos hírek pedig rendre negatív hatással vannak a befektetői hangulatra.

A bitcoin jelenleg a 200 hetes mozgóátlag környékén tanyázik, ami az elmúlt 5 év során már több alkalommal is fontos támaszként szolgált a számunkra. Elvesztése esetén több elemző is a 2008-as, $3200-os mélypont ismételt meglátogatását tartja elképzelhetőnek.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img