A bitcoin bányászok harmada feladhatja a felezés után

spot_img

Tegnap este 21:23 perckor az AntPool bányászta ki a 630 000. blokkot, amivel a Bitcoin egy új korszakába lépett. A blokkjutalom 12.5 BTC-ről 6.25 BTC-re csökkent, amivel a bányászatot végző vállalkozások tekintélyes része veszteségessé vált.

A bitcoin bányászok jelenlegi, 1 BTC-re eső önköltségi árát a szakértők 6-7000 dollárra becsülik. Ezt a tegnapig teljes mértékben fedezni is lehetett a bányászat során megszerzett coinok eladásából, azonban a feleződéssel 1 BTC kibányászásához már kétszer annyi, 12-15 000 dollár értékű befektetett munkára van szükség. Ez a mostani árfolyamokon masszív veszteséget termel a bányászcégek számára.

Ezek a vállalkozások nem tehetik meg, hogy kedvük szerint ki-be kapcsolgassák a gépeiket és így vészeljék át a nehéz időszakokat. A legtöbben ipari méretekben végzik a bányászati tevékenységet és szerződések kötik őket bizonyos mennyiségű elektromos energia átvételére, a bányásztelepeiknek helyt adó ingatlanok bérleti díjának és az alkalmazottaik bérének kifizetésére, stb.

Azok, akik az elmúlt hónapok során nem tudtak megfelelő mennyiségű pénzügyi tartalékot képezni, nem tehetnek mást, mint hogy leállnak. A takarékoskodást nehezíthette az is, hogy az elmúlt két év többnyire nyomott árai mellett az új bányagépek beszerzését sem lehetett elhanyagolni. Aki a felezés után is a régi ASIC-okkal próbál meg talpon maradni, azt szépen lassan kivéreztetik a sokkal hatékonyabb és kevesebb energiát igénylő, modernebb gépekkel rendelkező vetélytársai. Ez egy ideig ugyan ellensúlyozható, ha valaki extrém olcsón jut hozzá az energiához, de ebbe a kategóriába rendszerint nem az anyagi gondokkal küszködő kishalak tartoznak.

Ez az időszak tehát legnagyobb bányászcégeknek kedvezhet, akik a felhalmozott bitcoin kincstáruk folyamatos értékesítésével akár mesterségesen is lent tarthatják néhány hétig, vagy hónapig az árfolyamot, hogy ezzel szorítsanak ki minél több  piaci szereplőt a piacról. Minél kevesebb a bányász, arányaiban több kibányászott BTC juthat majd azok számára, akik túlélik ezt az időszakot. Az árfolyamra gyakorolt negatív hatást ilyenkor az is erősítheti, hogy a kisebb halak most minden meglévő BTC-jüket eladhatják abban reménykedve, hogy ezzel a pénzzel kihúzhatják addig, amíg az árfolyamok ismét emelkedni kezdenek és elérik a legalább breakevennek számító 12-15 000 dolláros szintet.

A bányászok játékának további csavart adhatnak az egyre szélesebb körben elérhető decentralizált pénzügyi szolgáltatások, a határidős és az opciós piacok is. Ezek lehetőséget teremtenek olyan pénzügyi manőverekre, amelyekkel ellensúlyozhatóak a zuhanó árfolyamok keltette negatív hatások (pl.: kripto alapú kölcsönök, shortolás, stb.). Akárhogy is, a piacvezető bányászközösség, a Poolin vezetőjének tegnapi nyilatkozata szerint a közeljövőben a bitcoin bányászok akár 30%-a is lehúzhatja a rolót.

“A felezést követő 1008 blokk kibányászása valószínűleg nagyon lassan fog végbemenni, a hash rate ugyanis éppen most emelkedett meg, a bányászok profitabilitása viszont a felére esett vissza. Sokaknak már nem fogja megérni, hogy folytassák. Becsléseink szerint ez a vállalkozások harmadát érintheti.

A bányászat egy hosszú távú játék, ami a túlélésről szól. Ha nem tudsz olcsó elektromos áramról szóló megállapodásokat kötni és folyamatosan fejleszteni a gépparkodat, akkor nincs más választásod, mint a kapituláció.”

A jó hír, hogy a nehézségekkel küszködő bányászok kihullásával, a felőlük érkező eladási nyomás is megszűnhet, a túlélőknek pedig az az érdeke, hogy az árfolyam emelkedni kezdjen, hogy anyagilag megerősödve kezdhessék meg a felkészülést a következő felezésre.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img