A COVID útlevél lehet a blokklánc killer appja

spot_img

Minden technológiának szüksége van egy úgynevezett killer app-ra, vagyis egy olyan alkalmazásra, felhasználási módra, ami sikeressé teszi, sőt, egyenesen biztosítja, hogy ne tűnhessen el a bukott technológiák tömegsírjában. A blokklánc is régóta keresi a sajátját, az szinte biztos, hogy ez nem a bitcoin, ha másért nem, akkor azért, mert a Bitcoin születésével jelent meg a blokklánc, definíció szerint valami másra van szükség ahhoz, hogy igazán széleskörben, és igazán gyorsan elterjedjen.

A koronavírus-járvány “személyében” azonban lehet, hogy most elérkezett az ideális szituáció, lehet, hogy a világjárvány, és a nyomában húzódó gazdasági válság megteremti ezt a bizonyos felhasználási módot. Jonathan Jonson, a kriptopénzek területén dolgozó sikeres vállalkozó, az Overstock alapítója egy interjúban beszélt erről, a PYMNTS.com munkatársa kérdezte:

A konkrét megoldás, legalábbis az alapelv roppant egyszerű, amitől a következő évek során mindenki tartani fog, az a koronavírus-fertőzöttség, éppen ezért fontos, hogy mindenki igazolni tudja az alábbiak valamelyikét:

  • már átesett a fertőzésen, így immunis,
  • be van oltva (miután lesz oltás).

Az biztos, hogy egy blokklánc alapú rendszer erre remek megoldás lehet, persze feltéve, hogy valóban kellően sűrűn ellenőrzött és frissített minden adat, ami ebbe az elosztott adatbázisba kerül. A személyiségi jogainkat, és személyes adatainkat is védhetné, amennyiben komplex egészségügyi “útlevéllé” válna, hiszen arról is dönthetnénk, hogy pontosan kivel, pontosan milyen információkat osztunk meg a kórtörténetünkből.

Ha utazunk, akkor nyilván célszerű, és jó eséllyel kötelező lenne bemutatni, hogy találkoztunk-e már az új koronavírussal, viszont ha munkát akarunk vállalni, akkor a munkaadónkkal nem biztos, hogy mindent szívesen megosztanánk az egészségi állapotunk kapcsán. Ha másért nem, akkor azért, mert nem tartozik rá, bizalmas.

Arra is egyszerű a válasz, hogy miért lehet egy “COVID passport” a blokklánc életében a killer app, hiszen egy olyan problémára adhat megoldást, ami sokakat, sőt, gyakorlatilag az egész emberiséget érinti, a megoldás hatékony, a napi felhasználás, pontosabban a felhasználói élmény egyszerű, legalábbis ideális esetben.

Fontos továbbá, hogy az átlag felhasználónak nem kell értenie a mögöttes technológia, vagyis a blokklánc alapelvét, a kényelemre visszatérve pedig az is fontos, és adott, hogy lehetséges olyan UX létrehozása például a reptéri dolgozók számára, ami kellően egyszerű ahhoz, hogy ne tiltakozzanak a használata ellen.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img