Százalékos eltérés is lehet az euró és dollár alapú bitcoin piacok között

spot_img

Ha valaki dollárért, vagy USD stabil coinért szeretne magának bitcoint vásárolni, nem kell sokáig keresgélnie, ezt bármelyik ismert váltón megteheti. Más valuták esetében azonban már korántsem ennyire egyszerű a helyzet.

A számunkra is fontos eurót például már több tőzsde is támogatja, de ezen piacok a forgalma még messze elmarad a dollárétól. A kereskedők alacsonyabb száma miatt, az euró párokon sokkal nagyobb lehet a rés a keresleti és a kínálati oldal által kért árak között. Míg a dollár esetében ez a különbség már-már elhanyagolható, az eurónál akár az 1%-ot is meghaladhatja.

A Skew adatai alapján a nagyobb BTCUSD piacokon akár egy egymillió dolláros ügyletet is lebonyolíthatnánk anélkül, hogy néhány század százaléknál nagyobb kilengést okoznánk. Ez persze még mindig elmarad a forex piacok likviditásától, de a bitcoinnak minden esélye megvan rá, hogy a következő években ledolgozza hátrányát.

Az EURBTC esetében azonban már sokkal rosszabb a helyzet, legalábbis erre jutott az a piacelemző cég, ami éppen a napokban mérte fel a legnagyobb tőzsdék BTCEUR párjainak forgalmát. Vizsgálatuk alapján jelenleg a Krakenen érhető el a leglikvidebb bitcoin/euro piactér, ami azért érdekes, mert ez egy amerikai tőzsde, ami maga mögé tudta utasítani az európai székhelyű és kifejezetten ezt a piacot célzó Bitstampet is.

Vételi és eladási ajánlatok közötti átlagos különbség (%) az EUR/BTC párokon

A fenti grafikonon a 10 BTC-t (~100 000 dollárt) elérő megrendelések átlagos szórása látható, de érdekességképp beteszem a 0.1 BTC-s nagyságú ügyletek elemzéséről készített ábrát is. Ezen azért jól kivehető, hogy azért a hétköznapi emberek számára is elérhető, ~1000 dollár értékű vásárlásoknál is elég jelentős lehet a különbség az egyes tőzsdék ajánlatai között.

Korábban a MrCoin vezetőjével, Debreczeni Barnabással folytatott interjúsorozatunk során is elhangzott, hogy ha valaki nagyobb összegben szeretne magának euroért bitcoint vásárolni, akkor annak ezt érdemes lehet egy nem tőzsdén kötött ügylet (OTC) formájában lebonyolítania, bár a fentiek alapján erre mostanában a  Kraken is megfelelő választás lehet.

A tőzsdéken kívüli kereskedés világa – MrCoin interjúsorozat 4.rész

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img