Starlink: itt jelentkezhetsz az űrinternet béta tesztjére

spot_img

A PayPal és a Tesla alapító Elon Musk űrvállalkozása, a SpaceX 2015-ben kezdte meg annak a műhold rendszernek a létrehozását, ami bolygónk legelhagyatottabb vidékein is elérhetővé tenné a szélessávú internet-hozzáférést. A Starlink hálózat szatelitjeiből mára 540-et állítottak pályára, ami a SpaceX mérnökei szerint már elegendő az első éles tesztek megkezdéséhez.

Aki kipróbálná ezt a várhatóan heteken belül elinduló új szolgáltatást, annak mindössze a Starlink honlapjára kell ellátogatnia, ahol az email címének, országának és irányítószámának megadásával máris regisztrálhatja magát béta teszterként. Ezt követően egy automatikus üzenet fog tájékoztatni, ha az adott régióban is biztosított lesz a hozzáférés. Ami már biztosnak tűnik, hogy az első ilyen területek Seattle környéke és Németország lesznek.

A Föld egy Starlink műholdról nézve

A Starlink a tervek szerint bizonyos kompromisszumokkal, de 2021 végére (anélkül pedig 2027-re) érheti el a teljes globális lefedettséget, létrehozása pedig sok egyéb dolog mellett a kriptopénzek használatára is hatással lehet. Az űrinternet trójai falóként juttathatja el az ezekkel kapcsolatos szolgáltatásokat az olyan erősen cenzúrázott országokba is, mint például Kína, de a legvadabb elméletek szerint akár a marsi és a földi Bitcoin bányászok jövőbeli hash háborúinak színtereként is szolgálhat. Bárcsak ott tartanánk.

Az űrben folyatódhat a bitcoinokért vívott küzdelem.

A Starlink maga egyébként egy üzleti vállalkozás lesz, ezért az élesbe állása után fizetni kell majd a használatáért. Az előbb nem is véletlenül említettem meg a Marsot, a projekt egyik fő célja ugyanis az, hogy bevételeiből finanszírozni lehessen a SpaceX által tervezett Mars-expedíciókat és az első kolóniák létrehozását.

A Starlink a globális internet piac 3%-át szeretné magának megszerezni, ami évente nagyjából 30 milliárd dolláros bevételt jelentene a számukra. Hogy ezt pontosan milyen előfizetői árakkal szeretnék elérni, arról hivatalosan még nem adtak ki tájékoztatást.

Ha forintért szeretnél bitcoint vásárolni, próbáld ki a Coinmixed magyar nyelvű oldalát.

Ez nem hold…

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img