Az amerikai titkosszolgálattal kötött együttműködési megállapodást a Coinbase

spot_img

Magyarázkodni kényszerült a Coinbase igazgatója, miután kiderült, hogy cége az Egyesült Államok titkosszolgálatának fog segítséget nyújtani a kriptopénz tranzakciók nyomonkövetésében. Az esetre azután derült fény, hogy az ezzel kapcsolatos bejegyzések megjelentek egy kormányzati kiadásokról tájékoztató állami honlapon.

A szerződés értelmében a Coinbase 183 000 dolláros díjazásért cserébe vállalta, hogy a következő 4 év során erre alkalmas szoftverekkel látja el az ügynökséget. A Coinbase igazgatója szerint ez az együttműködés független a tőzsdéjük működésétől és nem fognak felhasználói adatokat kiadni a kormányzat számára. A Coinbase jelenleg a legnépszerűbb fiatpénzes kripto vásárlást lehetővé tevő oldal, nagyjából 35 millió felhasználóval rendelkeznek.

Mint a cég vezetője elmondta, nekik is meg kell felelniük a pénzmosás ellenes törvényeknek, ezért olyan megoldásokat kellett kifejleszteniük, amelyekkel ellenőrizni tudják a gyanús kriptopénz mozgásokat. Ezek létrehozása szerinte sokba került, aminek a költségeit részben a kormányzattal kötött megállapodás fogja számukra megtéríteni. Hozzátette, hogy más cégek is foglalkoznak ilyesmivel és a Coinbase-nek sem jön rosszul, ha közelebbi kapcsolatot épít ki bizonyos szervekkel.

Az igazgató azt is elmondta, hogy a titkosszolgálat mellett már más szervezetekkel is együtt dolgoznak. Habár ezek kilétére nem tért ki részletesebben, korábban az amerikai adóhivatallal is összefüggésbe hozták a tőzsdét.

A hírrel kapcsolatban sokan fejezték ki nemtetszésüket. Sokan például nevetségesnek tartották, hogy a Coinbase-nek egy 180 000 dolláros szerződésre lenne szüksége a saját fejlesztéseinek finanszírozásához, miközben az elmúlt évek során 300 – 500 millió dolláros profitokról számoltak be az éves jelentéseikben. Mások szerint eljön majd az a pont, amikor a Coinbase már nem fogja tudni megállni, hogy ne kezdjen el kutakodni a saját ügyfeleinek tranzakciós adatai után, ha ezzel versenyelőnyre tehet majd szert.

Az együttműködés legvalószínűbb oka, hogy belső forrásokból származó információk szerint a Coinbase tőzsdei részvénykibocsátásra készülhet, az ezzel kapcsolatos engedélyezési folyamatok során pedig sok pluszpontot szerezhet a cég, ha olyan partnereket tud majd felmutatni, mint a titkosszolgálat.

A tranzakciókat nyomonkövető szoftvert egyébként egy olyan hacker csapat fejlesztette, amit azelőtt diktátorokkal és halálbrigádokkal is összefüggésbe hoztak.

Botrányba fulladt a Coinbase legújabb felvásárlása

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img