Új szervezettel repül rá az online csalásokra az amerikai titkosszolgálat

spot_img

Úgy tűnik elértek egy kritikus “tömeget” az online csalások, elsősorban azok, amik pénzügyi természetűek -ezek java nyilván az-, hiszen az amerikai titkosszolgálat úgy döntött, hogy Cyber Fraud Task Force (CFTF) néven új szervezetet hoznak létre ezek megfékezésére. Nem teljesen “új” az állomány, hiszen két korábbi, eddig is létező egység, az Electronic Crimes Task Force, és a Financial Crimes Task Force egyesítéséből születik.

A hivatalos bejelentés szerint mintegy két éve tervezik az új szervezet elindítását, feladataik között szerepel majd a különböző ransomware- és email alapú támadások, online hitelkártya csalások, egyebek felderítése. Az új szervezet, a CFTF szerint a dark weben zajló üzelmek bizony átszivárognak a hétköznapi gazdaságba, számuk nő, ezért volt indokolt egy új szervezet létrehozása.

Nemzetbiztonsági vonatkozása is van a dolognak, ugyanis szakértők szerint az USA pénzügyi rendszerét is érinthetik az ilyen típusú nemzetközi támadások, legalábbis kétségtelenül hatást gyakorolnak rá. A legfontosabb vonatkozása mindennek azonban az, hogy nem csupán nő az online bűncselekmények száma, de a digitalizáció terjedésének logikus következményeképp egyre inkább elmosódnak a határvonalak a gazdasági, és a “cyber” bűncselekmények között, ezért is volt indokolt ötvözni több szervezet munkáját.

Szakértők szerint azért is üdvözlendő a döntés, mert a bürokratikus terheket nagyban csökkentheti az, ha már csupán egy szervezettel kell kapcsolatba kerülni egy-egy ügy kivizsgálása során, és nincs szükség arra, hogy több szervezet nehezen átlátható, és lassú folyamataihoz alkalmazkodjanak azok, akik feladatukként egy adott online bűncselekményt kaptak, vagy éppenséggel elszenvedtek.

Az biztos, hogy igazán jelentős növekedésről van szó az ilyen ügyek kapcsán, 2018 óta mintegy 300%-al nőt a hasonló esetek száma, becslések szerint mintegy 15 milliárd személyes, és érzékeny pénzügyi adat kering a dark weben jelenleg. Elér ha ránézünk az alábbi ábrára, a malware alapú támadások így növekedtek az elmúlt évek során:

Persze ebben az ábrában adott az internet hozzáférés általános növekedése is, ettől eltekintve azonban az is beszédes, hogy az elmúlt három év során is jelentős a növekedés. A következő ábra azonban talán még beszédesebb, ezen az elmúlt évek panaszait, illetve veszteségeit láthatjuk, melyeket a különböző online csalások következtében szenvedtek el az áldozatok:

A következő kördiagram pedig arról beszél, hogy milyen indíttatásokból tevődik össze a teljes torta, jól látszik, hogy a klasszikus bűnözés dominál, az úgynevezett kiberhadviselésnek világszerte csupán kis szerepe van:

Végezetül lássunk még egy, véletlenszerűen választott ábrát, a Statista gondozásában, az FBI-tól származó adatok alapján készült, ezen is jól látszik, hogy az amerikai lakosság csillagászati összegeket veszít minden évben, ráadásul növekvő ütemben a kiberbűnözés következtében:

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img