Rekord magas hash rate a Bitcoin rendszerében

spot_img

A kriptopénzek területén mindenkor fontos indikátor az úgynevezett hash rate, vagyis az egy adott blokklánc rendszer szolgálatába állított, összesített számítási kapacitás, természetesen nem más, mintsem a Bitcoin élvezi a legnagyobb érdeklődést ebben a mutatószámban is.

A fenti grafikonon jól látszik, hogy 2009 óta óriási növekedésen ment keresztül az érték, persze ahogy mondani szokták: volt “honnan” fejlődni, hiszen a nulláról indultunk. Ami igazán érdekes, legalábbis ennél érdekesebb, az az elmúlt időszakot bemutató ábra, ez itt látható:

Jól látszik, hogy az elmúlt három év során különösen jelentős növekedésen ment keresztül az összesített hash érték, a kérdés csak az, hogy miért. Könnyű lenne azt mondani, hogy a terület fejlődik, és kész, ennél azért valószínűleg többről van szó. Persze azt is hozzá kell tennünk, hogy az árfolyamgörbéhez hasonlóan -és azzal összefüggésben- a hash rate görbe sem tart egyenletesen, töretlenül felfelé, jól látható visszaesésekkel tarkított.

A bányászok akkor ruháznak be újabb és újabb eszközökbe, ha abban bíznak, hogy megéri dolgozniuk, vagy ha már megéri dolgozniuk. Utóbbi kategória annyit tesz, hogy a hónap végén kisebb a villanyszámla, a karbantartás, és az egyéb kiadások összesített értéke, mint amennyiért el tudják adni a kibányászott bitcoinokat.

Előbbi -ha vannak még ilyen bányászok, bizonyára vannak- pedig azt jelenti, hogy a “jövőnek dolgozva” abban bíznak, hogy a ma kibányászott bitcoin értéke holnap -vagyis a valamikori jövőben- kellően magas lesz ahhoz, hogy fedezze a ma kiadásait, és hasznot is hozzon.

Fontos üzenet került a felezés előtti utolsó blokkba

A nemrég, idén májusban bekövetkezett harmadik felezés előtt -és azóta is- nagy kérdés, hogy hogyan változik a bányászat piaca, korábban sokan tartottak attól, hogy számos bányász bedobja a törölközőt, mivel a kisebb blokkjutalom (12,5 BTC helyett 6,25) már fenntarthatatlanná teszi a munkát. Úgy tűnik -egyelőre- nem lett igaza azoknak, akik ettől tartottak.

A bitcoin bányászok harmada feladhatja a felezés után

Az mindenesetre biztos, hogy a forgalomban lévő bitcoin mennyiségén már most látszik a felezés hatása, ahogy arról nemrég mi is beszámoltunk. Bár ez nem az a hatás -árfolyamrobbanás-, amit sokan vártak, de vitathatatlanul egy hatás, amiről érdemes tudnunk, érdemes vele foglalkoznunk:

Már látszik a felezés hatása

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img