CZ már augusztus végén figyelmeztetett a DeFi lufira

spot_img

Ahogy az várható volt, szokás szerint mégis kevesen számítottak rá, az elmúlt hónapokban “fújt” DeFi lufi kidurrant, sokak szerint a teljes kriptopénz piac visszaesése is ennek köszönhető. Jó eséllyel más tényezők is közrejátszottak, többek között az amerikai tech részvények hirtelen értékvesztése, egy dél-koreai kripotopénztőzsde körüli csalás, egyebek. Az viszont kétségtelen, hogy ütött egy jó nagyot a területen a sokáig üdvöskeként kezelt DeFi, volt, aki előre sejtette az eseményeket.

A BTC és a részvénypiac is ugyanazon az esésen ment keresztül

Többek között Changpeng Zhao, a Binance első embere, aki már augusztus 24-én arról tweetelt, hogy lehet, hogy lesznek olyan DeFi projektek, amik túlélnek és gyarapodnak, azonban felhívta a figyelmet arra, hogy nem szabad a csordát követni, sokkal inkább a saját magunk által elvégzett kutatás, utánajárás alapján válasszunk (befektetést).

Példaként pedig a YAM esetét hozta, mondván, hogy sok ilyen lesz még. A megosztott ábra önmagáért beszél:

Eladott a Sushiswap feje, bedőlt a coin

Ahogy arról mi is beszámoltunk, valóban “csúnya vége lett” annak az óriási felfutásnak, amit a különböző DeFi projektek produkáltak az elmúlt hetek során. Elég, ha egyetlen példát, az egyik legnagyobb projekt, az Uniswap esetét mutatjuk be, íme a grafikon:

Jól látszik, hogy alig két hónappal ezelőtt még csupán néhány millió, legfeljebb pár tízmillió dollárnál járt a rendszerben mozgó tőke, majd július végén elkezdődött egy “lassú” emelkedés, ami augusztus végére finoman szólva is meredek felívelésbe csapott át.

Megközelítette a két milliárd dollárt is, elképesztő ahhoz képest, hogy a nyár előtt még alig hallhattunk ezekről a projektekről.

Megnéztük a DeFi piac jelenlegi harmadik helyezettjét, a hitelezéssel foglalkozó Makert is, bár némiképp szerényebben, de itt is kirajzolódik egy hasonló mintázat:

De a piac egészét összesítő grafikonon is látszik az irdatlan növekedés, majd az alig néhány napja bekövetkezett korrekció is:

Ezzel természetesen távolról sincs vége a DeFi történetének, sőt, jó okkal feltételezhetjük, hogy a kriptopénzek piacán, és a blokklánc iparágán belül egy óriási sikertörténetnek még csupán az elején vagyunk. Arra viszont ismét rámutatott a mostani eset, hogy a kapzsiság, az esztelen vásárlás mindig lufihoz, egy lufi pedig óhatatlanul jelentős korrekcióhoz vezet.

Ennek megfelelően ahogy CZ is mondta: sose kövessük a csordát, mindig a saját magunk által elvégzett munka, az utánajárás, kutatás határozza meg, hogy aktuálisan mibe fektetjük a nehezen megkeresett pénzünket.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img