Bitcoin villamos járja Hongkong utcáit

spot_img

Ha van valami, ami igazán szép példája a “mainstreamnek”, akkor az a közterületi hirdetések. Filmek, telekom- és banki szolgáltatások, netán alsónadrágok kisportolt férfitesten, ezek azok, amiket megszokhattunk az elmúlt évtizedek során a köztereinken, világszerte. Most a The Bitcoin Association of Hong Kong három helyi villamost öltöztetett Bitcoin “színekbe” és logókba, ezzel népszerűsítendő a kriptopénzeket, küldetésüknek megfelelően.

Nem a villamosok jelentik a kampány egyetlen elemét, emellett 20 plakát is elhelyezésre került városszerte, mind ugyanazzal az üzenettel. Külön érdekesség, hogy néhány plakát közvetlenül a HSBC bank épülete elé kerül, hogy ez tudatos, tervezett megoldás volt-e, vagy a véletlen műve, azt nem tudjuk.

Itt még készül.

Itt már kész van.

De nem csak a vezető kriptopénz választott arculata, a narancs szín, és a logó jelenik meg a plakátokon és a járműveken, hanem fontos üzenetek is, edukáció a javából, több, mint vizuális élmény. Az egész kampány a #BeYourOwnBank hashtagre, vagyis a “légy a saját bankod” központi gondolatra van felfűzve, annak minden előnyével, és néhány hátrányával együtt.

A Bitcoin sohasem fog szarban hagyni

A te bitcoinod, a te felelősséged, nem lesz kivásárlás, mennyiségi enyhítés (kötvényvásárláson keresztül a rendszerben lévő pénz mennyiségének növelése), kivásárlás. A bitcoin teljes mennyiségét igazolhatod az otthoni számítógépeddel a blokkláncon. Ezekkel az állításokkal nehéz vitatkozni.

Több amerikai dollárt nyomtattak 2020 során, mint amennyi 2009-ben létezett, bitcoinból mindig is csak 21 000 000 lesz. A dollármennyiségre vonatkozó adat nekünk is újdonság volt, valóban döbbenetes, sőt, egyenesen riasztó adat. Ha ebből nem lesz jelentős infláció, akkor nem tudjuk miből lehet.

Zürichben már vonattal érkezik a bitcoin

Amint egy új technológia áthalad rajtad, ha nem az úthenger része vagy, akkor az úté. A kissé zavaros hasonlat még némiképp arrogáns is, ennek ellenére értjük a lényeget, bár nem tartjuk szerencsésnek a Stewar Brand idézetet, már csak azért sem, mert sejtésünk szerint ki lett ragadva a kontextusából.

Véges mennyiségű, osztható, transzferálható, igazolható, manipulálhatatlan. A bitcoin jobban teljesít aranyként, mint maga az arany. Hangzatos kijelentések, amikkel szintén nehéz vitatkozni, ha másért nem, akkor azért, mert a bitcoin mennyisége valóban véges, az aranyról ezt nem, legalábbis nyugodt szívvel nem mondhatjuk el.

A szervezet közleménye szerint a villamosok szeptember 11. és október 1. között közlekednek a város utcáin, a plakátok pedig október elsejével kerülnek ki, ennek ellentmond a fenti tweet, amin már most látható az említett, HSBC épület elé helyezett plakát. Az mindenesetre biztos, hogy mi sok sikert kívánunk a kampánynak, reméljük sikerül növelni a kriptopénz ismertségét.

Hongkong a világ egyik legnagyobb, egyben az egyik legfontosabb pénzügyi központja, így ha van helyszín, ahol érdemes a bitcoin előnyeivel kampányolni, akkor ez az.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img