Alig van már tőzsde, váltó, ami még nem listázta az UNI-t

spot_img

Mint ismeretes, két nappal ezelőtt megkezdte életútját az Uniswap, az Ethereum alapú DEX saját, natív tokenje, az UNI Token. A nagy riválisnak, vagy inkább kihívónak tekintett SushiSwap tokenje, a Sushi Token kapcsán számos kritika érte a Binance kriptopénztőzsdét, sokak szerint túlságosan sokat késlekedtek a listázással, éppen ezért most alig néhány óra múltán már elérhető volt az új token náluk is. De nem ők voltak az egyetlenek, akik rekordsebességgel listázták az új kriptopénzt.

1000 dollárt kap mindenki, aki kipróbálta az Uniswap-et

Ritkán kap annyi figyelmet egy új projekt, mint most az UNI, de nem kell mélyre ásunk, hogy megértsük a miérteket. Az alig két éve indult projekt vezeti az üstökösszerűen emelkedő DeFi területet, ha úgy tetszik részpiacot, közel kétmilliárd dollárnyi tőkét is magába foglalt már. Fontos fogalom a TVL, vagyis a Total Value Locked, ez azt mutatja meg, hogy mennyi tőke mozog, pontosabban “áll” az adott DeFi szolgáltatásban.

De nem csupán a DeFi láz miatt került a reflektorfénybe az UNI, hanem azért is, mert az Uniswap eddig nem rendelkezett saját tokennel, régóta várta már mindenki, hogy ez bekövetkezzen. Sokak szerint a már említett kihívó, a SushiSwap sikereire adott válasz, pontosabban a további piacvesztés elkerülésének eszköze az UNI Token, minden bizonnyal szerepet játszott, az azonban kétséges, hogy ez lett volna az egyetlen motiváció.

Ami viszont egészen biztos, az az, hogy pillanatok, legalábbis órák, napok alatt felkerült szinte az összes meghatározó tőzsde- és váltó kínálatába az UNI, az említett Binance volt az egyik első, de még véletlenül sem az utolsó. Szintén az indulás napján, csütörtökön felkerült már a Coinbase Pro kínálatába is, majd jött a Poloniex, nem sokkal később az OKEx is. Jó okkal feltételezhetjük, hogy ez csupán a kezdet, hiszen hazai váltók is vannak, amik már most a felvétel mellett döntöttek, ennek megfelelően biztos, hogy világszerte felkerült a lokális, kis- és nagy tőzsdék ajánlatai közé.

Hogy ez miként hat az árfolyamára, azt nem nehéz kitalálni, nyilván jótékonyan, olyannyira igaz ez, hogy létezik egy úgynevezett “Coinbase hatás” nevű jelenség, arról van szó, hogy hirtelen emelkedésnek indul egy kriptopénz, miután listázásra kerül az amerikai váltón. Valóban így történt most is, az indulás napján egy dollár körül járt az UNI, majd alig néhány óra alatt eljutott 3, sőt, 4 dollárig is, másnapra pedig már hat dollár fölé is eljutott. Jelenleg pontosan hét dolláron van, de járt már 8 közelében is az elmúlt 24 óra során.

Hogy összejöhet-e a 10 dollár? Könnyen lehet, hogy igen, de ha ez megtörténik, akkor egy jelentősebb korrekcióra is szinte biztosan számíthatunk. Érdemes figyelemmel követni az UNI életútját a következő hetek során.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img