Hülyék vagyunk, mint a segg: egy felmérés szerint a pénzügyi írástudatlanok nagyobb valószínűséggel vásárolnak bitcoint

spot_img

A kanadai központi bank felmérése szerint minél nagyobb jártasággal rendelkezik valaki a pénzügyek területén, annál kisebb a valószínűsége, hogy kriptopénzekkel rendelkezzen.

A tavaly készített, de most publikált tanulmány azokat sorolta a pénzügyileg legalább alapfokú tudással rendelkezők táborába, akik tisztában voltak a befektetések és a nyugdíj alapú megtakarítások fontosságával. Az eredmények alapján a megkérdezettek 47%-a rendelkezett ezekről elégséges információval, míg 18%-uk szinte semmit sem tudott róluk.

A 47%-os rétegből 93% hallott már a kriptopénzekről, míg a 18%-os csoportban ez az arány csak 72% volt. Ennek ellenére a tudatlanok közül kétszer annyi ember, 8% birtokolt valamilyen kriptopénzt, szemben a kiművelt fők 4%-os arányával.

Összességében úgy becsülik, hogy a kanadai lakosság 84%-a hallhatott már legalább egyszer a kriptopénzekről és 5%-uk rendelkezhet ilyen jellegű megtakarítással.

“Hinni akarok”

Februárban az ING jutott nagyon hasonló eredményre. Ők 15 országban mérték fel, hogy az emberek mit tudnak az inflációról, a kamatokról, a kamatos kamatról és a különböző befektetések pénzügyi kockázatairól. Azok, akik nem voltak tisztában ezekkel a fogalmakkal, az esetek 8.6%-ban birtokoltak valamilyen kriptopénzt, míg a nagyobb jártassággal rendelkezőknél az arány 5.6%-os volt.

“A kriptopiacon kevesebb a kifinomult gazdasági tudással rendelkező befektető. A legtöbben túlbecsülik a kriptovaluták hozamkilátásait és alábecsülik az ezekhez társuló kockázatokat.“ – állapította meg a kutatás.

A témát más szempontból közelítette meg az eToro kereskedő platform és a legnagyobb amerikai kriptós befektető alap, a Grayscale. A két szervezet egymástól független felmérései arra jutottak, hogy a nagyobb tőkével és pénzügyi tudással rendelkezők tekintélyes része igen is érdeklődik a kriptovaluták iránt (~44%), viszont a megfelelő információk hiányában (kripto írástudatlanság) egyszerűen nem tudják, hogy hogyan kezdjék meg az ismerkedést ezekkel az eszközökkel.

A világ egyik legnagyobb vagyonkezelője, a Fidelity Investments nemrégiben 774 intézményes ügyfelét kérdezte meg a kriptopénzekkel kapcsolatos álláspontjukról. Mint kiderült, partnereik harmada rendelkezik kripto alapú befektetésekkel.

Bitcoin vásárlásáról nyilatkozott a milliárdos üzletember

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img