A Binance visszaszerezte az exit scam-ben ellopott pénzeket

spot_img

Egészen ritkán fordul elő, hogy egy-egy tőzsdefeltörés vagy csalás után bárki vissza tudja szerezni az ellopott tőke egészét. A Binance tőzsde viszont pont így tett a napokban.

Néhány hónappal ezelőtt indult el élesben a Binance Smart Chain, ami egy Binance által kifejlesztett hálózat, amire okos szerződéseket lehet írni. A régi Binance Chain-el kompatibilis és párhuzamosan működödnek – ahol a jól ismert Binance DEX a legnagyobb alkalmazás.

Az utóbbi időben a Binance Smart Chain-en is megjelentek a DeFi alkalmazások, többek között pár nappal ezelőtt a Wine Swap, ami egy automatikus árgyjegyzőként (automatic market maker) működött, akárcsak az Uniswap és másolatai.

Néhány órával az indulása után, a Wine Swap fejlesztője úgy döntött, hogy kihúzza a szőnyeget a projekt alól és lelép az aktuálisan bent lévő pénzmennyiséggel: 119 különböző felhasználó, összesen 19 különböző tokenjét küldte el saját számlájára. Ez 345 ezer amerikai dollárnyi ellopott pénzt jelentett.

A Binance biztonsági csapata azonnal reagált az eseményekre és követni kezdte a Wine Swap-ról kiutalt pénzek mozgását: volt itt cross-chain utalás a BSC hálózaton, aztán utalás a Binance Chain-re, majd az Ethereumra. Összesen két tőzsdére és a Binance Bridge-re küldte a csaló a pénzeket.

A két tőzsdéhez egy kis rész lopott pénz került – a Binance közleménye nem nevezte meg azokat, de mindkettő befagyasztotta a pénzeket. A Binance Bridge-en lévő nagyobbik rész kapcsán pedig „saját hatáskörben” intézkedtek. Ekkor a pénz BNB-ben, ETH-ban, LINK-ben és stabilcoinokban állt.

A következő napon a Binance-nek sikerült beazonosítania és felvennie a kapcsolatot az elkövetővel.

“Mivel tettenérés történt, nagyon gyorsan együttműködővé vált az illető, azért, hogy elkerülje a negatív következményeket”

– írja a Binance blogja

Eztuán a Binance elindította a visszautalások folyamatát, amivel az ellopott 344 ezer dollár 99,9%-a visszatért az áldozatok tárcájába.

Mi a tanulság?

Egyrészt érdemes belegondolni, hogyan kezelte volna egy Coinbase vagy Gemini szintű tőzsde a lopást – először valószínűleg a hatóságokhoz fordultak volna. Elég valószínűtlennek tűnik, hogy a teljesen established tőzsdék felkeresték volna az elkövetőt, jogi lépésekkel fenyegették volna őt, aztán rábírták volna a pénz visszaküldésére. A Binance részben legális, részben offshore és szürkezónás politikája lehetővé tette azt, hogy ebben a formában intézzék a konfliktust – ami ezúttal eredményesnek bizonyult. Hogy ez jó vagy rossz, azt döntse el az olvasó.

Másrészt mindenki számára világos lehet, hogy nem jó ötlet pár órával azelőtt élesbe áll okos szerződésekbe tőkét pumpálni: nem a Wine Swap volt az első eset és nem is az utolsó. Ha mindenképpen DeFi-re vágysz, inkább maradj a jól ismertebb megoldások mellett.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img