Így ejthetik túszul a tőzsdék a bitcoinjaidat

spot_img

Annak ellenére, hogy egy Bitcoin tárca telepítése és használata ma már viszonylag egyszerű dolognak tekinthető, még mindig sokan bízzák kriptopénzeik tárolását azokra a tőzsdékre, ahol megvásárolták őket. Arra már csak kevesen gondolnak, hogy az árfolyam további emelkedésével mindez nem várt problémákhoz vezethet.

A hétköznapi felhasználók ma már egyre nagyobb értékben vásárolhatnak maguknak BTC-t. A legmagasabb ügyfélazonosítási szintek akár heti 25 000 dollárnyi befektetés megtételére is lehetőséget biztosítanak, a vásárlás hevében azonban arra már csak kevesen gondolnak, hogy az a bitcoin, amit néhány hónapja még 5000 dollár értékben vásároltak, ma már 15 000 dollárt ér.

A hazai kriptósok körében is ismert és sokak által használt Kraken alapesetben napi 5000 dollár értékű kriptopénz kiutalására kínál lehetőséget.

A fenti példa alapján, azt a bitcoin mennyiséget, amit tavasszal egyetlen gombnyomással utalhattunk ki a saját tárcánk biztonságába, ma már csak 3 nap leforgása alatt tehetnénk meg. Ha a Bitcoin értéke tovább emelkedve a mai kétszeresére, ötszörösére vagy tízszeresére növekedne, akkor egyszer csak azzal kellene szembesülnünk, hogy a kiutalás folyamata akár egy teljes hónapig is eltarthat.

Egy másik népszerű váltó, a Coinbase napi 25 000 dollárban határozta meg a kiutalási limiteket. Habár ez ma még elegendő lehet, könnyen elképzelhető, hogy néhány hónap múlva már itt is több napra lehet szükség egy tárca teljes kiürítéséhez.

Amellett, hogy mindez korlátozhatja a kriptopénzek szabad felhasználását, a váltók a jövőben (önszántukból, vagy akár hatósági nyomásra) úgy is módosíthatják majd felhasználási feltételeiket, hogy azok számunkra valamilyen okból kedvezőtlenné válhatnak, ám meglehet, hogy a fenti korlátozások miatt egyszerűen nem leszünk képesek az új szabályok életbelépéséig kivonni onnan digitális eszközeinket.

Néhány hónappal ezelőtt kisebb botrányt kerekedett abból, hogy a Coinbase váratlanul több felhasználójának is napi 10 dollárban maximalizálta a kiutalási limitjeit és ezzel lényegében teljesen ellehetetlenítette, hogy ügyfeleik hozzáférjenek az értékeikhez.

Az árfolyamok emelkedésében rejlő kockázatok és a fentihez hasonló, váratlan meglepetések elkerülése miatt azoknak, akik már eljátszadoztak annak a gondolatával, hogy a jövőben szeretnék a saját felügyeletük alá vonni a jelenleg még tőzsdéken tárolt kriptovalutáikat, érdemes lehet minél hamarabb megtenniük a szükséges lépéseket. A további halogatást már csak azért is érdemes elkerülni, mert az árfolyamok növekedésével a tranzakciós díjak mértéke is megemelkedhet.

Bár sokakban felmerülhet, hogyha ilyen körülményes lesz egy Bitcoin, vagy más kriptovaluta tőzsdéről való kiutalása, akkor nem lenne-e egyszerűbb dollárra váltva kiutalni onnan a pénzünket és valahol máshol, kedvezőbb feltételek mellett visszavenni a coinjainkat.

Sajnos a fiat pénzre váltás abban a pillanatban adózási kötelezettséget ró az eladóra, az elért nyereség 15-32%-ának befizetése egy tranzakcióért pedig aligha érheti meg bárkinek. A stabil coinra váltásnál szintén ott vagyunk, ahol a part szakad: kriptopénzként ezekből is csak a napi kiutalási limiteknek megfelelő értéket tudnánk kiutalni a saját tárcánkba.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img