Kriptopénzekben tárolja vagyonát a Skype társalapítója

spot_img

Jaan Tallinn egy észt programozó, aki a kétezres évek elején először a Kazaa fájlmegosztó szolgáltatás, majd később a Skype létrehozásával tette le névjegyét az asztalra. A fejlesztő később eladta részesedését és befektetőként folytatta tovább. Vagyonát 2019-ben 900 millió dollárra becsülték.

A Fortune egy néhány nappal ezelőtt közölt cikkben mutatta be Tallinn munkásságát, amiben a kriptopénzeknek is fontos szerep jutott. A programozó már több alkalommal is jelentős összegel támogatott gépi tanulást és mesterséges intelligenciák fejlsztését célzó kutatásokat. 2018-ban 434 000 dollárnyi ethert, idén márciusban pedig 316 000 dollárnyi bitcoint fordított erre a célra.

Amikor a Fortune újságírója rákérdezett, hogy miért kriptopénzekben hajtotta végre ezeket a tranzakciókat, Tallinn azt felelte, hogy ezekben tartja vagyonának jelentős részét és ha készpénzre kellene váltania a digitális valutáit, akkor az azokon elért nyereségei után sok személyi jövedelemadót kellene fizetnie, ami csökkentette volna az adományra szánt összegeket.

Az újság megkereste a kedvezményezett kutatókat is, akiknek a képviselője elárulta, hogy a könyvelőiket megizzasztotta az utalás és egy külön szakértőt kellett találniuk, aki tudta hogy hogyan kell eljárni az ilyen típusú támogatások esetében. Eddigaz adományozott kriptopénz csupán egy részét (~140 000 dollárt) váltották fiat valutára, ami jó döntésnek bizonyult, tekintve hogy ma már az átutalt bitcoin az eredeti összeg többszörösét, mintegy 800 000 dollárt ér.

Új Bitcoin csúcs a forint ellenében

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img