MtGox félelmek újratöltve? Egy hét múlva jár le a következő kifizetési határidő

spot_img

2014. elején törték fel a japán MtGox kripto tőzsdét. Az akkori globális forgalom 70%-át bonyolító váltóról 850 000 BTC-t loptak el, ám ennek csak egy kis részét sikerült visszaszerezni. A lefoglalt coinokból ~150 000 BTC-t tudnának arányosan visszafizetni a károsultak számára, de az ezzel kapcsolatos eljárás már évek óta húzódik, a kifizetés határidejét újra és újra odébb csúsztatják a hatóságok.

Az üggyel megbízott hivatalnok legutóbb október 15-én kérte, hogy halasszák el a bitcoinok átutalását. A helyi bíróság december 15-re módosította a határidőt, vagyis néhány napon belül vagy meg kellene kezdi a kártalanítási eljárást, vagy új dátumot kijelölni annak végrehajtására

Mivel a Gox csődjének idején a bitcoin árfolyama nagyjából 600 dollár környékén mozgott, sokan attól tartanak, hogy ha ez 150 000 BTC kiosztásra kerül, akkor a kártalanított tulajdonosok egy része az eladás mellett dönthet. Egyrészt azért, hogy véget vethessenek a már évek óta tartó kálváriájuknak, másrészt azért, mert már az azóta elért 30-szoros profit is ésszerűvé tenné, hogy a visszakapott coinjaik legalább egy részét értékesítsék. Ha ez megtörténne, az rövid távon nagyobb eladási nyomásnak tehetné ki a BTC-t. Az érintettek közül egyébként sokan szkeptikusok azzal kapcsolatban, hogy ennyi halogatás után a kártérítéstr valaha is sor kerülhet.

Egyes szolgáltatók oldalain, például az időnként általunk is idézett CryptoQuant-on keresztül élőben lehet nyomonkövetni a Gox tárcáinak állapotát és értesítést is lehet kérni az azok állapotában bekövetkező változásokról.

A MtGox bedőlése óta már több hasonló mega tőzsde is létrejött, amiknek walletjeiben nagyságrendileg azonos mennyiségű bitcoin halmozódott fel. A legnagyobb ezek közül a Coinbase, aminek ügyfelei közel 950 000 BTC-t bíztak a tőzsde felügyeletére. Ez a mennyiség nagyjából 4.5 millió tárca cím között oszlik meg. Őket az alábbi váltók követik a rangsorban

Huobi: 325 000 BTC – 900 000 wallet
Binance: 290 000 BTC – 2.7 millió wallet
OKEx: 276 000 BTC – 340 000 wallet (újraindulás előtti adat)
Kraken: 126 500 BTC – 672 000 wallet

A Coinbase igazgatója szerint az Egyesült Államokban korlátozni akarják a nem regisztrált walletek használatát

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img