Lesz esélyük a bíróságon? Az XRP jövőjére fogadott a Greyscale

spot_img

Az új év első napjára szinte az összes tőzsde levette kínálatából az XRP tokeneket, miután kiderült, hogy az amerikai tőzsdefelügyelet bíróság elé akarja rángatni a céget illegális értékpapír kibocsátása miatt.

A delistázás először a Bitstamp-en és több kisebb tőzsdén kezdődött. Ekkor már javában megindult az árfolyam lefelé. Miután a Coinbase is bejelentette, hogy hamarosan eltávolítja az XRP-t, az árfolyam óriásit esett, pár nap alatt közel 70%-ot. Az amerikai váltóknak és tőzsdéknek létfontosságú, hogy ne keveredjenek konfliktusba a hatóságokkal, így csakhamar a Binance.US, a Bittrex és az FTX is levette kínálatából a coint. A nagyobb, amerikai ügyfeleket kiszolgáló tőzsdék közül már csak a Kraken-en elérhető az XRP.

Az XRP pár nap alatt 65 centről 20 centre esett.

Eközben megtudtuk, hogy a Greyscale Investments szilveszter napján bevásárolt az XRP-ből.

Az XRP árfolyama (sárga vonal) és a Greyscale Investments XRP vagyona (kék oszlopon)

Miután a rossz hírek kapcsán ők is eladtak, úgy tűnik az aljon újravettek: a Greyscale 12,5 millió darab XRP tokent vásárolt. 20 centes áron számolva ez legalább 25 millió dollárnyi bevásárlást jelent. A Greyscale teljes portfóliójának értéke viszont már 20 milliárd dollár – így már nem tűnik olyan nagynak ez az összeg.

Arra viszont elég volt, hogy egy kis visszapattanást eredményezzen az XRP árfolyamában, amit így már 22 centnél kereskednek.

Talán a Greyscale arra fogadott, hogy az XRP és a SEC közötti eljárás pozitív kimenetelű lesz? Meglehet. A legjobb eshetőség az XRP esetében az lenne, ha per előtti megegyezés születne, befizetnének egy bizonyos összeget a tőzsdefelügyelet számlájára és egy kis rendezés után legális mederbe terelnék az XRP tokeneket, amik értékpapírként léteznének tovább.

A SEC viszont általában véve is elég jó esélyekkel indul a bíróságokon és különösen jó esélyekkel, ha kriptopénzekkel kapcsolatos az eljárás. Eddig négy ismertebb kriptopénz került a SEC célkeresztjébe: a Telegram, a Kik, az EOS és a Tezos.

Az EOS és a Tezos esetében megegyezés született, így elkerülték a pereskedést és a még nagyobb büntetést. A két token mögött álló cég 24, illetve 25 millió dollárt fizetett a SEC-nek, ami kategóriájában nem túl nagy összeg.

A Telegram és a Kik a bíróságig vitte az ügyet. A Telegramnak be kellett szüntetnie az éppen esedékes token árusítását és a befektetőinek vissza kellett adni mind az 1,2 milliárd dollárnyi befektetésüket. Emellett egy 18 millió dolláros egyszeri büntetést is utalhattak a SEC-nek. Az ügy ráadásul a biztatónak tűnő Telegram Open Network projektjét is teljesen elszabotálta.

A Kik, ami egy jóval kisebb jelentőségű kriptopénz volt, 5 millió dolláros büntetést kapott, de a cég méreteihez képest ez egy nagy összegnek tekinthető. A cég ráadásul rengeteget költött a pereskedésre. Emiatt nem csak a cég zászlóshajójának kinevezett Kik üzenetküldő alkalmazás fejlesztését állították le, de elküldtek 100 alkalmazottat és mindössze egy 19 fős csapatra redukálták működésüket.

Látható, hogy a SEC-el való pereskedés tönkretehet egy egész céget is és eddig úgy tűnik, hogy azok úszták meg olcsóbban, akik peren kívül tudtak megegyezni a tőzsdefelügyelettel. Hogy az XRP-re milyen sors vár, azt nem tudjuk: ha születik megegyezés, akkor annak február végéig el kell készülnie, ugyanis ekkor lesz egy eljárás előtti megbeszélés a bíróságon.

Addig az XRP piacán is a negatív hangulat és a bizonytalanság lesz uralkodó.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img