12 éves a legdurvább bitcoin jóslat

spot_img

A bitcoin hálózat 2009. január 3-án kezdte meg működését. A világon talán egy tucatnyi ember, ha tudott a létezéséről, amikor egyikük papírra vetette a jövőjével kapcsolatos gondolatait. Az alábbi, 2009. január 10-i keltezésű levelet a kriptográfus Hal Finney küldte el Satoshi Nakamotónak, az első kriptopénz rejtélyes megalkotójának.

Az üzenet egy gratulációval kezdődik. Finney elmondja, hogy mennyire várja, hogy kipróbálhassa ezt az érdekes rendszert, majd rátér a coinok véges számában rejlő lehetőségekre.

“Csak játszunk el azzal a gondolattal, hogy a Bitcoin elterjed és világszerte használt fizetőeszközzé válik. Egy globális pénz értékének meg kellene egyeznie a világgazdaság értékével, és olvasva azt találtam, hogy a világ háztartásainak becsült vagyonát 100 000 és 300 000 milliárd dollár közé teszik. 20 millió bitcoinnal számolva, ez azt jelentené, hogy minden egyes coin 10 millió dollárt ér.

Ma néhány centnyi önköltséggel lehet kibányászni és megszerezni ezeket a coinokat. Még ha kicsi is az esély a sikerre, ez a fogadás 100 millió az 1-hez fizet. Micsoda nyeremény lenne.”

Vagyis alig egy héttel a bitcoin indulása után valaki már a 10 millió dolláros bitcoinról ábrándozott. Habár ezt a jóslatot még ma is sokan túlzónak tartják, egykor ugyanez volt a helyzet az 1, 10, 100 és 1000 dolláros árfolyamokkal is. Egy BTC ma mégis több, mint 30 000 dollárt ér.

A sokáig értéktelennek tartott bitcoinok első dokumentált árfolyama 0,00076 cent volt, vagyis 1 dollárért 1309 BTC-t vehetett volna, aki már 2009. októberében lehetőséget lát a jövőjében. Ez az 1 dolláros befektetés ma több, mint 45 millió dollárt érne.

Hal Finney emlékére

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img