Hashmask: tovább folytatódik az NFT őrület, ismét több százezer dollárért kelt el néhány digitális kép

spot_img

A Hashmask egy digitális művészeti performansz, egy olyan 16000 egyedi képből álló gyűjtemény, amit 70 grafikus segítségével  állítottak össze. A képeknek nincs nevük, mindegyikük egy véletlenszerűen meghatározott sorszámmal került forgalomba (Hashmask #1, Hashmask #2, stb.).

A Hashmask-okat bizonyos tulajdonságaik alapján kategorizálni is lehet, például a képeken lévő színek, tárgyak és karakterek alapján. Ezek bizonyos kombinációival gyakrabban, másokkal viszont csak rendkívül ritkán, mindössze egy, vagy két képen találkozhatunk. A Hashmask-ok legelső megvásárlása során mindenki zsákbamacskát vesz, tehát nem tudhatja előre, hogy a képén milyen forma lesz látható. Kikiáltási áruk ekkor 0.1 ETH és 300 ETH között mozog, ami egy 130 – 420 000 dollár közötti összeget jelent.

Hashmask-ok

A képeket egy-egy egyedi token (NFT) jelképezi az Ethereum blokkláncon, amik egy másodlagos kriptopénzt, egy névváltoztatásra lehetőséget adó coint is termelnek. Egy kép nagyjából 6 hónap alatt termel ki egy darab névváltoztatásra elegendő kriptopénzt, ami ha átnevezésre használnak fel, automatikusan megsemmisül. Ezek a névváltó coinok 10 évig termelődnek, utána fogyó eszköz lesz belőlük. A művészeti performansz akkor ér véget, ha a tulajdonosok már annyi névváltoztatást hajtottak végre, hogy soha többet nem lehet majd egyetlen kép címét sem megváltoztatni. Az akció célja az is, hogy a vásárlókat bevonják az alkotási folyamatba, hiszen a képek nevét nem a grafikus művészek, hanem kizárólag csak a tulajdonosaik határozhatják meg, ami a jövőben a képek értékére is hatással lehet.

A Hashmask-ok közül kettő máris csillagászati összegekért talált gazdára. A Hashmask #1 sorszámú képért első tulajdonosa 0.1 ETH-et, vagyis nagyjából 130 dollárt fizetett a zsákbamacskán, de 3 nappal később már 97.23 ETH-ért, vagyis ~130 000 dollárért tudta azt továbbadni egy gyűjtő számára.

Hashmask #9939

Ugyancsak elkelt a tulajdonságait tekintve 3. legritkábbnak számító, 9939-es sorszámú kép is, amiért 420 ETH-et, vagyis 600 000 dollárt (180 millió forintot) fizettek ki. A Hashmask gyűjtemény eladó darabjaira az OpenSea aukciós oldalon lehet licitálni. Ezek forgalma néhány nap alatt átlépte a 10 millió dollárt.

225 millió forintnak megfelelő kriptovalutáért vásárolták meg ezt a digitális képet

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img