Készül a digitális jen, amit Japán még nem igazán akar

spot_img

A Central Bank Digital Currency egy önálló fejezet, vagy ha úgy tetszik halmaz az egyre jelentősebb kriptopénz világon belül, Kína, és egy tucat egyéb ország után most Japán is a belépésen gonolkodik. A fejlesztés elindult, egyelőre azonban nincs határozott szándék a bevezetésre, mutatjuk.

A tavasz folyamán az ázsiai ország központi bankja megkezdi a CBDC fejlesztését, annak ellenére is, hogy saját bevallásuk szerint még nem tudják, hogy egyáltalán szükségük van-e, vagy lesz-e rá. Haruhiko Kuroda, a Bank of Japan első embere szerint azonban jobb, ha rendelkezésre áll, de nem lesz rá szükség, mintsem fordítva. Ezzel a logikával valóban nehéz vitatkozni.

Megfogalmazása szerint “megfelelő módon” kívánnak felkészülni a (közel)jövő kihívásaira, ennek egyik eszköze lehet a kulcsrakész CBDC rendszer. Egy nemrég készült kutatás szerint a központi bankok mintegy 86% vizsgálja a saját CBDC megvalósításának lehetőségét, míg 60%-uk már a proof-of-concept fázisnál jár a megvalósításban.

CBDC: felkészül Ausztrália

Nem újkeletű Japán törekvése egy saját – tartalék – CBDC megvalósítására, már tavaly októberben megjelentek erről nyilatkozatok. A világ éllovasa jelenleg Kína, ők azok, akik már élesben tesztelik a digitális jüant, ami a kritikusok szerint köszönőviszonyban sincs Satoshi szellemiségével, hiszen egy erősen centralizált, a megfigyelés eszközéül szolgáló pénzrendszer.

A Starbucks, McDonald’s, Subway mind segítik a kínai CBDC tesztelését

A CBDC témában írott összes korábbi cikkünk itt tekinthető meg. Izgalmas területről van szó, aminek nem lehet elég figyelmet szentelni, a jövőben mi is be fogunk számolni az újabb és újabb fejleményekről. Nagy kérdés, hogy miképp hat majd a kriptopénzek fejlődésére, ha a “nagy elődök” is mind a blokkláncra költöznek.

Ha most szeretnél bitcoint, litecoint, ethereumot, cardanot, vagy más kriptopénzeket vásárolni, mi a Binance megbízható szolgáltatását javasoljuk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img