A török állam veheti át az emberek bitcoinjainak felügyeletét

spot_img

Heteken belül életbe léphet az a törvényjavaslat, ami állami felügyelet alá helyezné a törökországi tőzsdéken vásárolt kriptovaluták privát kulcsait.

Törökországban az egekbe szökött a kriptovaluták iránti érdeklődés, miután az emberek bizalma megingott az egyre jobban gyengülő, jelenleg évi 17%-os inflációs számot produkáló török lírával szemben.

A fenti képen a török pénzromlás mértékének alakulása, a lentin pedig a törökországi “bitcoin” szóra történő internetes keresések száma látható.

Hogy a pénzügyi menekülőeszköznek tekintett kriptók további terjedését lelassítsák, az állam néhány nappal ezelőtt egy új törvényt léptetett életbe, ami májustól kezdve már tiltani fogja, hogy bármilyen termékért vagy szolgáltatásért cserébe kriptovalutát lehessen elfogadni. A bejelentést követően két helyi kripto tőzsde is csődöt jelentett, ami újabb lépésre sarkallta az ország döntéshozóit.

A Bloomberg értesülései szerint már tervezés alatt áll az a törvényjavaslat, ami arra kötelezné a török kripto tőzsdéket, hogy egy állami tulajdonú banknál helyezzék letétbe az ügyfeleik náluk megvásárolt kriptovalutáit, pontosabban az azokhoz való hozzáférést lehetővé tevő privát kulcsokat.

Habár ennek szükségességét a felhasználók védelmével indokolnák, sokan szkeptikusak a kriptókhoz eddig is elutasítóan viszonyuló állam szándékait illetően, ami a jövôben bármikor megtagadhatná a hozzáférést az ezekben tárolt megtakarításokhoz, vagy önhatalmúlag lírára válthatná azokat. Ennek az esélye már csak azért sem elhanyagolható, mert az ország miniszterelnöke nemrégiben arra kérte a török népet, hogy a dollárban és aranyban tárolt értékeiket váltsa át lírára és ezzel segítse a gazdaság fellendülését.

További hírek és elemzések a Discord csatornánkon és a Youtube-on is.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img