Kína továbbra is bizonytalanságban tartja a kripto piacot

spot_img

A hétvégén újabb eladási hullám söpört végig a kriptopiacon, miután a péntek délután Kínából érkező híreket további pletykák követték.

Egyes források szerint Kína hamarosan betilthat minden közvetlen kapcsolatot a kriptovaluták és az ország hivatalos fizetőeszközének számító renminbi közötti. A feltételezések szerint egyes kínai kereskedők és bányászok azért kezdtek gyors eladásokba, hogy még azelőtt kiutalhassák pénzüket a tőzsdékről, hogy erre sor kerülne. Hogy ez valóban be fog-e következni, azt egyelőre még nem lehet tudni, de a második legnagyobb kínai váltónak számító OKEx vasárnap már bejelentette, hogy kivezet egyes kripto/renminbi kereskedési párokat az oldaláról.

A legnagyobb Huobi a hétvége során szintén hozott néhány megelőző intézkedést, például ideiglenesen elérhetetlenné tette a határidős/tőkeáttételes kereskedést a kínai felhasználók számára, illetve felfüggesztette az ezekkel kötött felhőbányász szerződéseinek teljesítését is. Habár a kriptovaluta kereskedés 2017-es kínai betiltása óta mind a két váltó az országon kívül üzemel, felhasználóik többségét továbbra is az itt élők alkotják.

Mivel egyelőre semmilyen kézzelfogható információ nem áll rendelkezésre arról, hogy Kína pontosan mire készülhet, nagy a bizonytalanság a helyi közösség tagjai között. Mivel a globális kereskedési forgalom tekintélyes része továbbra is az országban élő traderekhez köthető, egy ilyen helyzetben bármilyen kisebb hír, vagy pletyka képes lehet nagyobb árfolyam mozgást előidézni.

A kínai állam szócsövének számító Xinhua hírlap címlapján ma reggel egy Bitcoin bányászatot és kereskedést bíráló cikk jelent meg.

Az egyik legrégebb óta működő kínai bányász pool, a Bixin képviselője szerint leginkább a bányászok körében érezhető az aggodalom. Ha ők egy esetleges tiltás miatt képtelenek lesznek a bitcoinjaikat közvetlenül renminbi-ért cserébe értékesíteni, akkor nem tudják majd kifizetni a számláikat és csődbe mennek. Szerinte azok, akiknek nincs hozzáférése a nyugati tőzsdei oldalakhoz máris pánik eladásokba kezdtek, ami egyes esetekben nem csak a felhalmozott bitcoin és ether készleteiket jelenti, hanem magukat a bányagépeket is. Vannak köztük akik attól tartanak, hogy az új rendelettel Kína esetleg rátenné a kezét ezekre az eszközökre és elkobozná azokat a jelenlegi tulajdonosaiktól.

“Az elmúlt napok történései után a bányászok gyorsuló ütemben kezdték el feltérképezni a más országokba történő költözés lehetőségét. Hamarosan nagy mennyiségű eladó bányagép jelenhet majd meg a piacon.”

Később hozzátette, hogy ez a bizonytalanság 100%-ban politikai eredetű. A Bitcoin szerinte fundamentálisan erősebb mint valaha, az annak jövőjébe vetett hitük pedig egy pillanatra sem ingott meg. Bízik benne, hogy az átmeneti bizonytalanság után az egész ágazat megerősödve kerül majd ki ebből a helyzetből.

Kína újabb fellépésére a Bitcoin ellen leginkább a saját valutájának védelme miatt lehet számítani. Az országban nagyon sokan próbálják meg külföldre menekíteni a vagyonukat, hogy az kikerüljön a kommunista párt fennhatósága alól. Ennek elsőszámú eszköze sokáig az ingatlanvásárlás volt, ám a bitcoin ennél sok tekintetben egyszerűbbé és kényelmesebbé vált.

Az állam logikája szerint ha az emberek nem tudnak helyi valutáért bitcoint vásárolni, akkor sokkal nehezebben tudják majd kijuttatni a pénzüket országból. A korábbi intézkedések (pl.: a kriptovaluta kereskedés 2017-es betiltása) is ezt célozták volna, ám ezek nem jártak teljes sikerrel. A gazdagabbak ha bitcoint nagy tételben nem is, de bányagépeket és elektromos áramot viszont továbbra is szabadon tudtak vásárolni, így végül a saját maguk által megtermelt BTC segítségével juttathatták ki a vagyonukat az országból. Részben ezt a kiskaput zárhatja majd be a várhatóan hamarosan megérkező új szabályozás.

További hírek és elemzések a Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img