Fura módon került meg a zsarolásból származó BTC

spot_img

Az elmúlt hetekben két nagyszabású, kriptopénzekhez köthető hacker támadást hajtottak végre az Egyesült Államok területén. Az első következtében a nemzet legnagyobb olajellátó hálózata vált működésképtelenné, megbénítva ezzel több millió amerikai háztartást, benzinkutat és repülőteret. A másodikban a támadók célpontja az ország legnagyobb húsfeldolgozással foglalkozó vállalata volt.

Az FBI a tegnap esti órákban jelentette be, hogy sikerült lefoglalnia az első, vagyis a Colonial Pipeline olajtársaság elleni támadás váltságdíjaként kifizetett, több millió dollár értékű BTC-t.

Habár több helyen, például a New York Timesban is úgy számoltak be az esetről, hogy a nyomozóknak sikerült “feltörniük” az elkövetők walletjét, ez természetesen nem igaz, hiszen a tárcákat védő titkosítást a jelenleg elérhető technológiával még nem lehet megkerülni. (Ha mégis meg lehetne, nagyon kicsi annak a valószínűsége, hogy az USA ezt a technikát egy zsarolásból származó, néhány tíz bitcoinos váltságdíj visszaszerésére és ne kémkedésre használja fel.)

A hatóságok hivatalos közleménye szerint az érintett bitcoinokat lefoglalták, miután hozzáférést szereztek a mozgatásukhoz szükséges privát kulcsokhoz, ennél többet azonban nem árultak el. Mivel az erről szóló nyilatkozatot az FBI egy kaliforniai székhelyű irodája tette közzé, feltehetően itt került sor a lefoglalásra, ami vagy azt jelentheti, hogy a hackerek egy helyi tőzsdén keresztül próbálták meg kiutalni maguknak a pénzt (a Coinbase és a Kraken rendelkeznek itt irodával), vagy hogy egy itt működő internetszolgáltató szerverein lévő hot walletet vehettek igénybe a tranzakcióikhoz, aminek sikerülhetett lenyomozni az IP címét.

Mindezek alapján sokan értetlenül állnak az eset előtt, mert nehéz elhinni, hogy egy olyan (feltételezetten orosz) elit hacker csoport, ami képes betörni az USA legnagyobb olajellátó rendszerébe, most a legmainstreamebb váltónak számító és teljes ügyfélazonosítást megkövetelő Coinbase-en keresztül próbálja meg kiutalni magának a váltságdíjat, vagy hogy sajnált volna 50-100 dollárt egy hardveres tárca megvásárlására, amivel mások számára hozzáférhetetlen módon helyezhette volna biztonságba a megszerzett coinokat.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img