Ha nincs más bevétel: Így keresnek kriptovalutát a Fülöp-szigeteken a járvány idején videójátékkal

spot_img

A COVID-19 járvány globális szinten visszaszorította a turizmust és azokban az országokban ahol főként az ebből származó bevétel adja az emberek megélhetésének nagy részét, bizony más források után kellett nézni. Itt jött képbe a blockchain és a kripto által teremtett lehetőségek tárháza.

Amint a pandémia felütötte fejét a Fülöp-szigeteken, a Manilától északra fekvő Cabanatuan City-ben egyedülálló módot találtak ki arra, hogy enyhítsék a lezárások okozta nehézségeket. Ez pedig nem más mint a videójátékok – pontosabban a play to earn játékok, esetünkben az Axie Infinity és nyilvánvalóan az NFT-k.

Nem pusztán a szórakozás lehetősége okozta tehát a játék népszerűségét. A SkyMavis stúdió által létrehozott Axie Infinity lehetővé teszi a játékosok számára, hogy jövedelemre tegyenek szert NFT-k és kriptovaluták által, úgy hogy az Axie nevű digitális kvázi háziállataikat nevelik, tenyésztik, harcoltatják őket egymással, vagy éppen kereskednek velük.

Ezt a jelenséget hivatott bemutatni egy új mini dokumentumfilm, amit az Emfarsis kriptocég Youtube csatornáján tettek közzé, “Play-to-Earn” címmel. A filmben több filippínó ember életét is követik, akik játszanak – egy családanya, három fiatal vállalkozó, egy frissdiplomás hallgató, egy taxisofőr, egy idős házaspár életébe teszünk betekintést – kezdve pedig az első embertől aki felfedezte az Axie Infinity-t.

A dokumentumfilm szerint a tavaly nyáron kezdődött jelenség azután robbant fel, hogy a Coindesk augusztusban megjelent cikke jelentősen megnövelte a játékosok számát. Közel 60 000 ember játszik most Axie Infinityt – nyilatkozta az Axie növekedési vezetője, Jeffrey Zirlin a filmmel kapcsolatban.

Play to earn játék indítja be a gazdaságot

Noha a digitális játék valójában nem ismer határokat, a világjárvány által súlyosan sújtott Fülöp-szigeteken valóban fellendült az aktivitás.

Az IHS Markit szerint a GDP 9,6% -kal csökkent 2020-ban, ami az eddigi legnagyobb éves visszaesés az 1946-os adatgyűjtés megkezdése óta. Több filippínó városban március vége felé csúcsosodott ki a járvány, ami kötelező karantént eredményezett. Az utolsó kutatások szerint a karantén és az ebből következő bevételkiesés a lakosság közel egynegyedét – mintegy 26 millió embert – érintette.

“Először nem voltam meggyőződve arról, hogy valójában pénzt tudunk keresni a játékkal, de kipróbáltam” – mondta az egyik játékos a dokumentumfilmben. „A járvány miatt azonban nincs más lehetőségünk pénzt keresni. Ezért terjedt el ennyire itt, Cabanatuan Cityben. ”

Egy idős bolttulajdonos házaspár még munka közben is játszik. “Amíg a boltban vagyok, játszom” – mondta Lolo, a férj, aki 75 éves. “Még akkor sem hagyom abba, ha esetleg rosszul áll a szénám.”

Az Axie Infinity az NFT technológián keresztül biztosítja a tulajdonjogot minden egyes megvásárolt kis digitális kedvenchez. Ahhoz, hogy nevelni tudjuk őket illetve fejleszteni, vásárolnunk vagy farmolnunk kell az úgy nevezett Small Love Potion-öket. A játékkal keresni pedig úgy tudunk, hogy vagy kedvencünket vagy a farmolt Small Love Potion-öket eladjuk játékostársainknak kriptovalutáért cserébe, majd ezeket saját valutánkra is válthatjuk.

„A játék menete majdnem olyan, mint sakkozni. Tulajdonképpen egy stratégiai játék. ”- teszi hozzá a filmben Howard, a frissdiplomás.

Hogy működik?

Az Axie Infinity a Pokémon és a CryptoKitties fúziója, mindkettő legjobb aspektusait hordozza magában, a Pokémonok kultúráját, gyűjthetőségét, a CryptoKittiesből pedig a blockchain mechanikákat örökíti át. Digitálisan elérhető játék révén pedig, amíg van telefon- és internet-hozzáférés, addig játszhat bárki.

A játék kritikusai a kriptopénzek volatilitását hozzák fel mint érv. A játékosok ugyanis pénzüket az Ethereum hálózatán keresztül mozgatják, így annak mozgása sokszor negatív hatással volt a játékosok kedvére és nem utolsó sorban pénztárcájára.

A játék fejlesztőit nem tántorítja viszont semmi, a továbbfejlesztésben, sőt a játékon belüli mikrogazdaság tovább építésére. A játékmechanikáknak köszönhetően, amiket a közeljövőben terveznek nyilvánosságra hozni a fejlesztők, biztosak lehetünk abban, hogy hosszú távon az Axie belső gazdasága komoly növekedést fog mutatni.

Cikkünk írásának időpontjában, a 24 órán belüli kereskedési mennyiség az Axie piacterén kb. 3.23 millió USD..

Az Axie Infinity jövője a metaverse-ben rejlik, hiszen a blockchain alapú gazdaságnak hála, további játékokkal, eszközökkel és Axie fejlesztésekkel lehet majd bővíteni a játék univerzumát. Legjobb tudomásunk szerint, a fejlesztők jelenleg azzal vannak elfoglalva, hogy bevezessék a staking-et, governance token-eket, ezzel is tovább erősítve a gazdaságot. A teljes roadmap elérhető ezen a linken.

Cikkem zárásaként pedig idézném a dokumentumfilmből az egyik háromgyerekes édesanya szavait: “Hálás voltam Axie-nek, mert segített nekünk.”

Számomra ez jelenti a blockchain alapú jövőnk egyik fő motivációját. A play to earn játékok még mindig csak egy felhasználási formája a blockchain-nek, viszont egy, a járvány által gyatra gazdasági helyzetbe kerülő ország lakóinak adott esélyt arra, hogy fizessék számláikat és kielégítsék mindennapi szükségleteiket.

Amennyiben szeretnétek ti is a metaverse-ben elindulni és kockázat nélkül kipróbálni a play-to-earn játékokat, erre lehetőséget biztosítanak egyes már létező guild-ek, Magyarországon is, egyik legismertebbet ezen a linken érhetitek el.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img