Törölnie kell tárhelyéről a white papert az első számú Bitcoin oldalnak

spot_img

A Bitcoin.org non-profit szervezetnek el kell távolítania oldaláról a white papert, miután Craig Wright beperelte őket annak publikálásáért és állítólagos szerzői jogainak megsértéséért.

A bitcoin.org az első találat a ‘bitcoin’ és a ‘bitcoin whitepaper’ szavak rangsorában.

Craig Wright évek óta állítja azt magáról, hogy ő Satoshi Nakamoto, a Bitcoin feltalálója. Hazugságába már számtalan alkalommal belebukott, többek között a saját magáénak vallott korai tárcacímekről is kiderült, hogy azok más tulajdonába tartoznak.

Wright ennek ellenére most mégis pert nyert, az Egyesült Királyságban működő Bitcoin.org-ot ugyanis a helyi bíróság kötelezte arra, hogy hajtsák végre Wright kérését és távolítsák el a white papert. Az ügy kimenetele nem annak köszönhető, hogy Wright hitelt érdemlően tudta volna bizonyítani, hogy ő Satoshi, hanem annak, hogy a Bitcoin.org működését olyan emberek felügyelik, akik a kezdetek óta anonimitásba burkolóznak. A Bitcoin.org webmestereként ismert Cobra csak úgy tudott volna védekezni a Wright beadványa ellen, ha felfedi valós kilétét, és személyesen, vagy jogi képviselője révén részt vesz a tárgyaláson, de mivel ezt nem tette meg, az ügy automatikusan Wright győzelmével zárult.

A döntés értelmében a Bitcoin.org-nak törölnie kell oldaláról a white papert és meg kell térítenie Wright számára a 35 000 fontnak megfelelő tárgyalási költséget. Cobra ezzel kapcsolatban viccesen felajánlotta, hogy a pénzt szívesen átutalja egy Satoshinak tulajdonított bitcoin címre, hiszen ha Wright valóban Satoshi, akkor úgy is könnyedén hozzáférhet majd az összeghez.

Habár a Bitcoin programkódját Satoshi anno a szabad felhasználást garantáló ‘nyílt forráskód MIT szabvány’ szerint tette közzé, a technikai leírást tartalmazó white paper esetében ezt nem tette meg, így azt jogilag lényegében bárki a magáénak követelheti, beleértve Wrightot is. Ha tehát valaki elmondaná Wrightéknak, hogy a Kripto Akadémián keresztül is elérhető a bitcoin white paper, elképzelhető, hogy minket is beperelnének.

További hírek és érdekességek a Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img