Twitter, Reddit, CNN – új belépők az NFT világba

spot_img

A héten nagyon felpörgött a digitális gyűjtemények és gyűjtők világa, hiszen három nagy platform is bejelentette, hogy belép a piacra. A Twitter és Reddit közösségi platformjai kibocsátották saját NFT gyűjteményüket, valamint a nagy amerikai hírcsatorna a CNN is NFT-ként árusítja a csatorna nagyobb történelmi pillanatait, a Flow blockchaint használva.

Twitter NFT-k

Az egyik vezető közösségi médiahálózat, a Twitter, szerdán indította el a “140 Collection” NFT kampányát. A gyűjtemény darabjai a Twitter fejlődését helyezik reflektorfénybe, a platform evolúcióját jelképezik az egyes darabok. Az évek alatt a Twitter egy közösségi média behemóttá változott a maga több mint 190 millió felhasználójával, s az NFT-k disztribúciójára is stílusosan kerül sor – ingyenesen kapta meg az a 140 felhasználó aki a Twitter saját fiókját követi és like-olta a tweet-et, amiben bejelentették az NFT-ket. Ezután a kiválasztott szerencsések több üzenetben értesültek arról, hogyan válthatják ki az NFT-ket és kik is a művészek pontosan.

Ezekről a Twitter NFT-kről tudunk eddig

Az első drop egy “Reply Guy”-nak keresztelt NFT volt, angolul a “The man behind mansplaining” néven is hivatkoznak rá. A soron következő NFT pedig a “T vitamin”, ami egy gyógyszerespalackra nyomtatott Twitter logót ábrázol. Ezek után került kiosztásra az “Elsőszülött” ami nem mást ábrázol mint Jack Dorsey valaha volt első tweetjét 2006-ból, a híres “Just setting up my twittr.” mondatot. Egyébként ez az alkotás nem egyezik meg Jack már elárverezett első tweet-jével, csak ábrázolja azt.

A globális NFT eladásokat tekintve, már láthatjuk, hogy a Twitter NFT-k már a másodlagos piacokon is felütötték fejüket. Erre tulajdonképpen lehetett is számítani, hiszen az NFT-ket véletlenszerűen sorsolták és ingyenesek voltak, ezért sok olyan is megkapta, akik nem feltétlenül vannak tisztában az NFT-k értékével és koncepciójával.

Eladási statisztikák

Az elmúlt 24 óra kereskedési mennyisége alapján a Reply Guy és Furry Twitter az 5. és 10. helyet foglalja el, ami azt jelenti, hogy megdöbbentő összegért keltek el. Mindkét NFT-ből csak 20 darabot minteltek, tehát a kínálat is meglehetősen szűkös. Ennek köszönhetően is, a Reply Guy nevű NFT-ből elkelt egy darab 105 WETH-ért, azaz kb. 107 ezer dollárért, míg Furry Twitter egy darabjáért 25 WETH-t, azaz kb. 54 ezer dollárt fizetett egy gyűjtő.

Érdekességképpen, az eladási adatokat megfigyelve, láthatjuk, hogy a Furry Twitter NFT és az egyik legexkluzívabb Reddit NFT – Original Block – ugyanazon ember tulajdonában van.

Reddit NFT-k

Ahogy már beszámoltunk erről, a Reddit szintén piacra dobott NFT-ket, három exklúzív avatar formájában. Ugyanabban a 24 órás intervallumban megvizsgálva, a Reddit NFT-k foglalják el eladási áruk alapján az első 3 pozíciót. Együttes eladási értékük közel 900 ezer dollár. Egyesével lebontva ez azt jelenti, hogy a három NFT ára a következőképpen alakul:
Original Block – 175 WETH – kb. 400 ezer dollár
Snooprematic – 115 WETH – kb. 260 ezer dollár
Helium – 105 WETH – kb. 238 ezer dollár

Írtunk már a Reddit NFT-kről, azonban aki arról lemaradt annak itt egy gyors összefoglaló:
A CryptoSnoo névre keresztelt NFT gyűjtemény az Ethereum blockchainre épül és lehetőséget ad arra, hogy egy darab Reddit történelmet birtokolhassanak. Minden Reddit NFT ugyanis hozzákapcsolható a Reddit fiókunkhoz, amivel kiemelhetjük azt a többiek közül, minden kommentnél és post-nál látszódni fog, hogy NFT tulajdonosok vagyunk. Az NFT és Reddit összekapcsolásához Reddit fiók és Metamask szükséges.

Fontos kiemelni, hogy bármelyik CryptoSnoo NFT vásárlása után azt teszünk vele amit szeretnénk. Ahogy fent is megfogalmaztam, hozzákapcsolhatjuk a fiókunkhoz, de a másodlagos piacokon is biztos keresletet találunk rájunk, így eladhatóvá válnak. A Redditnek nem ez az első crypto megmozdulása, 2020 közepén már vezettek be crypto alapú jutalmazási rendszereket az egyes subredditekhez.

A CNN a Flow láncot választotta

A CNN már korábban, június 16.-án bejelentette saját NFT-it amik angolul a “Vault by CNN: Moments That Changed Us” nevet kapták, tehát a CNN történelmének egyes pillanatait tartalmazzák. A bejelentést követően, kicsit visszafogottabban indultak meg július 1.-jén. A CNN 41 éven keresztül rendkívüli erőfeszítéseket tett a globális hírek dokumentálása és közvetítése érdekében, s igyekezett rendszerezni és archiválni őket. Történetében most először nyitja meg az archívumokat a publikum előtt, hogy NFT formában birtokolhassuk a történelem egy-egy darabkáját.

Az indulás első hetében hat dropra lehet számítani. Ezek bizonyos téma köré csoportosult történelmi pillanatokat tartalmaznak, mint például a korai CNN-exkluzív események, a világtörténelem és az elnökválasztások. A közeljövőben pedig a dropok még széleskörűbb digitális gyűjthető témákat és formátumokat fognak tartalmazni, ahogy kapja a felhasználói és gyűjtői visszajelzéseket a CNN.

Két dolgot fontos kiemelni a CNN NFT-kel kapcsolatban. Először is a fizetés nem kriptovalutában történik, hanem FIAT alapon, Stripe-on keresztül. Másodszor pedig, hogy a CNN a Flow blockchaint választotta NFT-i otthonának, akikről már a TopShot gyűjtők biztosan hallottak. Ez ismét egy győzelem a Flow blockchain-nek, akik nemrég bejelentették, hogy a Rarible, Ethereum alapú NFT piactér is létrehoz egy piacteret a platformjukon.

A CNN NFT kollekciója a cég első kísérlete, hogy az egyre jobban növekvő és kompetitív NFT piacra be tudjon robbanni. Mintául szolgált nekik a McLaren és a Mattel játékgyártó cég próbálkozásai, akik szintén az utóbbi 1 évben jelentek meg NFT-kel a piacon. A CNN gyűjteménye azért is fontos mérföldkő, hiszen belépteti a nagy televíziós hálózatokat az NFT-k világába, követve olyan projekteket mint például a Fox Entertainment 100 millió dolláros “Rick and Morty” NFT kollekciója, amin Dan Harmon-nal dolgoztak.

NFT-k a mainstreamben

Az NFT-k 2021 egyik legnagyobb növekedési területe voltak. Olyan művészek mint Beeple, dollármillókat gyűjtöttek össze alkotásaik eladásából NFT formában. Míg az NFT-k eladási mennyiségei megcsappantak a kriptovaluta áresés közepette, általánosságban nézve teljesítményüket valóban lenyűgöző pályát írnak le. 2020-ban, a neves DappRadar által követett NFT gyűjtemények eladási értéke 94,862,807 dollárt tett ki. Ennél is szebb, hogy 2021 második negyedévének végére, ez a szám már csaknem 2,5 milliárd dollárra nőtt.

Minden jel arra mutat tehát, hogy az NFT-k lassan de biztosan a mainstream kategóriába lépnek, hacsak nincsenek már most is ott.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img