Badlands (BDL): a kör közepén állok, körbevesznek node barátok

spot_img

Májusban az ötödik legnagyobb kriptovalutaként indult el az Internet Computer, ami egy olyan okos szerződéseken alapuló decentralizált internet létrehozását tűzte ki célul, ami vetekszik a hagyományos felhőszolgáltatások hatékonyságával és gyorsaságával.

Habár sokan szimpatizáltak az elképzeléssel, az ICP alig két hónappal az indulása után már a kripto világ egyik fekete bárányává vált, miután kiderült, hogy az alapítók több milliárd dollár értékű tokent értékesíthettek úgy, hogy közben ugyanezt megtiltották az őket támogató befektetők számára.

Tegnap aztán erre sikerült rátennie még egy lapáttal az ICP-t fejlesztő cég, a Dfinity alapítójának, aki egy hosszabb bejegyzésben tette osztotta meg azon javaslatát, miszerint szeretné lemásolni (forkolni) az Internet Computert és létrehozni egy új kriptovalutát, a Badlands-et. A BDL technikai szempontból semmilyen lényegi változást nem tartalmazna az ICP-hez képest, kivéve hogy míg az Iternet Computer működéséhez erőforrásigényes és nagyjából 10 000 dollár értékű szerverek futtatására van szükség, addig a BDL egy már pár száz dollárért megvásárolható Raspberry Pi-n futtatott node-dal is beérné.

Az alapötlet szerint a jelenlegi modellben az Internet Computer futtatása leginkább a gazdag szerverparkok kezében fog összpontosulni, míg a Badlands-hez bármelyik hétköznapi ember csatlakozhatna, amivel megvalósulna a valódi decentralizáció.

Ha elindulna, a javaslat alapján a BDL tokeneket az ICP tulajdonosok számára airdroppolnák, ami rögtön ki is csapta sokaknál a biztosítékot. Ez a fentebb is említett eladási botrány után ismét azt jelenthetné, hogy az Internet Protocol létrehozói, akiknek a kezében még mindig rengeteg ICP token összpontosul, most megszerezhetnék a BDL többségét is, tehát akár másodszor is rádumpolhatnának a közösségre. Mások azt sérelmezték, hogy az 5 éven át fejlesztett ICP készítőinek elég ideje lett volna átgondolkodnia a decentralizáltság kérdését, és nem most, két hónappal az indulás után kellene egy teljesen más irányba fordulniuk, ami jó eséllyel megosztja majd a projekt jövőjében bízó közösséget és fejlesztési erőforrásokat.

Mivel a Badlands a decentralizáltság eszméjére épülne, a tervezetben hosszan ecsetelik azt is, hogy miként szeretnék elérni, hogy egy node tulajdonos tényleg csak egyetlen csomópontot futtasson és ne egy egész gépparkkal álljon rá az ezért megszerezhető jutalmak farmolására. A folyamat lényege gyakorlatilag egy beavatási szertartás lenne, amit negyed évente, a világ különböző pontjain, de egy időben tartanának meg.

Annak, aki egy Badlands node-ot szeretne futtatni, személyesen kellene részt vennie egy ilyen partin, ahol az emberek egy különleges app segítségével hitelesíthetnék egymást, ami nem a személyazonosság szempontjából lenne fontos, hanem azért, hogy biztosítsa, hogy minden node mögött egy valódi hús-vér személy áll. A művelet végén mindenkinek a rendelkezésére állna egy olyan privát kulcs, amit egyetlen node futtatásához / regisztrálásához lehetne felhasználni, tehát aki akarna, elviekben az sem tudna évente 3-4 szervernél többet elindítani.

A műveletet részletező leírás szerint az eljárás egy bizonyos pontján érdemes kört formálnia a résztvevőnek, mert azon belül körbemenve tudják a leggyorsabban elvégezni egymás kereszthitelesítését. Ezt a fenti képpel illusztrálták.

Számomra kissé bizarrnak tűnik, hogy egy decentralizált internetes node futtatását egy ilyen rituáléhoz kössék, de majd meglátjuk, hogy a közösség mit gondol erről és végül lesz-e bármi is a Badlandsből.

További hírek, elemzések Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img