Nem lett meg a bitcoinban kért váltságdíj, kivégezték az áldozatot

spot_img

Venezuelában tegnap kivégeztek egy embert, miután családja képtelen volt összegyűjteni a kiváltásához szükséges váltságdíjat.

A 39 Gustavo Torres Gonzales-t augusztus 10-én, útban hazafelé rabolták el. Az elkövetők nem sokkal később 1.5 bitcoinos váltságdíjat kértek a hozzátartozóitól, ami nagyjából 67 000 dollárt (~ 20 millió forintot) jelentett. Ez Venezuelában, ahol havi 4 dollár (1200 forint) a minimálbér, egy jelentős vagyonnak számít.

Az emberrablók végül 0.5 bitcoinra, vagyis nagyjából 20 000 dollárra csökkentették a váltságdíj összegét, de az áldozat családjának ennek is csak kicsivel több mint a tizedét, 2700 dollárt sikerült a határidő lejártáig összeszednie. Torres-t emiatt 6 lövéssel kivégezték, holttestét egy autópálya mellett találták meg.

Gustavo Torres Gonzales

Habár az áldozat egy internetkávézóban dolgozott, ismerősei nem tudtak arról, hogy valaha is köze lett volna a kriptopénzekhez, az emberrablók ugyanakkor ragaszkodtak hozzá, hogy abban fizessék ki az érte kért váltságdíjat.

Sokan azt hiszik, hogy a kriptovaluták az elnevezésük miatt lekövethetetlenek, és emiatt névtelenséget, vagy akár bűntetlenséget garantálnak. Talán Torres támadói is ebben a hiszemben voltak, pedig ez egyáltalán nincs így. A blokkláncon visszakövethető tranzakciók segítségével a hatóságok ma már egyre gyakrabban képesek kézrekeríteni a kriptovalutákkal kapcsolatos bűntények elkövetőit

Bitcoinnal fizettek, lebuktak a magyar pedofilok

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img