200 millió dollárt hoztak a Socios tokenek a kluboknak, de miért nem tetszik a szurkolóknak?

spot_img

A legnagyobb európai futball klubok több, mint 200 millió dollárt zsebeltek be a szurkolói tokenek eladásából – írja a Bloomberg.

Többek között a Manchester City, a Barcelona, a Juventus, az Arsenal, a Leeds United és a Paris Saint-Germain is felugrott a szurkolói tokenek vonatjára. A klubok tokeneit a Máltán bejegyzett Socios blokklánc vállalat kezeli.

A gyakorlatban a tokenek egyik népszerű felhasználási módja az, hogy azok megvásárlásával az adott szurkoló szavazati jogot szerez egy-egy csekély jelentőségű kérdésben. Például abban, hogy milyen zene szóljon a stadionban a mérkőzés előtt, vagy abban, hogy milyen dekorációt helyezzenek el a pályán.

Bár a tetemes adósságokkal működő topklubok számára potens bevételi forrást hoznak a tokenek, a szurkolók egyáltalán nincsenek elragadtatva az ötlettől.

A Leeds szurkolói szervezete egy nyilatkozatban kritizálta a klubot. Szerintük az szurkolói engagement növelésének vannak jobb módjai is: olyanok, amikhez nem kell maguknak a szurkolóknak a zsebükbe nyúlniuk. Ráadásul ezzel a különösen kockázatos kriptopénz piacon is kitettséget szereznek, pedig ehhez semmilyen oktatást nem kaptak.

“Ha a klubok úgy döntenek, hogy a szabályozatlan kriptopénzeket beveszik a játékba, akkor úgy gondoljuk, hogy segítséget és oktatást is kéne adniuk ahhoz.”

-írta a Leeds United Supporters Trust.

Nem csak Leeds-ben jelentek meg az ellenzői hangok. Londonban, miután a West Ham társult a Socios-al, a szurkolói nyomásra a klub visszatáncolt az üzlettől. A szurkolók kikeltek az ellen, hogy fizetniük kelljen a beleszólás jogáért. “Don’t Pay To Have Your Say” – ez volt a West Ham szurkolók fő üzenete.

A Socios egyelőre erős szurkolói ellenérzéseket vált ki szinte mindenhol, ahol bevezetik. Általánosságban véve a szurkolók szerint a tokenek egy újabb elmozdulást jelentenek az association football-tól, vagyis az európai hagyományú labdarúgásból az üzletközpontú sport felé. A tény, hogy a tokenek a kriptopénzek piacára – egy nagyrészt szabályozatlan és különösen kockázatos piacra húzza be őket, pedig csak olaj a tűzre.

A Socios társalapítója, Alexandre Dreyfus megérti, hogy a szurkolóknak miért vannak fenntartásaik, de elmondása szerint maguk a klubok mégis szeretik a Socios-t, mivel egy extra bevételi forrást jelent nekik anélkül, hogy akárcsak érintené a jegyeladásokat vagy bármelyik másik bevételi forrást. Dreyfus szerint a tokenek egy újfajta, fiatalabb szurkolóknak készült, akik a világ különböző pontjairól, a digitális térben élik meg a szurkolást.

A socios.com mobilos alkalmazásán keresztül már közel 1 millióan regisztráltak.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img