Kubában is államilag elismert fizetőeszközzé válhatnak a kriptovaluták, Salvadorban tüntettek a Bitcoin közelgő bevezetése ellen

spot_img

Kubában is hivatalosan elismert fizetőeszközzé válhatnak a kriptovaluták. Az erről szóló tervezetet csütörtökön mutatták be egy állami kiadású újság hasábjain. A cikk szerint a társadalomban megfigyelhető fokozott érdeklődés miatt, ország központi bankja elismeri a kripto eszközök létezését és szabályozni fogja a velük kapcsolatos kereskedelmi tevékenységet.

Kubában tavaly kezdett el igazán növekedni a kriptovaluták elterjedése, miután az Egyesült Államok újabb szankcióinak hatására bezárták az ország 4000 Western Union irodáját. Sokak számára ez a pénzváltó szolgáltatás jelentette az egyetlen lehetőséget a nemetközi pénzküldésre, vagy fogadásra.

A kriptókat szabályozó törvény szeptember 15-én léphet életbe, éppen egy héttel azután, hogy 7-én El Salvador a világon elsőként hivatalosan is bevezeti és államilag elismert fizetőeszközzé teszi a BTC-t. Az ezt lehetővé tevő jogszabályt még májusban szavazta meg az ország parlamentje.

A bitcoin bevezetésének nem minden salvadori örül. A napokban több szervezet is demonstrált az új fizetőeszköz ellen, aminek fizetségként való elfogadására törvény fogja kötelezni a lakosságot. Habár elviekben az embereknek lehetőségük lesz a bitcoinban szerzett bevételeik azonnali dollárra váltására, a szkeptikusok szerint a sokszor paraszti sorban élő népesség számára ennek a technikai feltételei nem adottak, és a bitcoin nagy árfolyam ingadozásai miatt anyagi veszteség fogja érni a családokat.

Több százan tüntettek a bitcoin bevezetése ellen

A bitcoin ellenében foglalt álláspontot az ország egyik fuvarosokat tömörítő szakszervezete is, ami szerint nem igazságos, hogy míg a külföldieket dollárral fizeti ki az állam, addig a vele szerződésben lévő hazai dolgozókra rákényszeríti a BTC-t.

A bitcoin elfogadottságának növelését fejenként 30 dollárnak megfelelő ingyen bitcoin kiosztásával próbálja meg segíteni Salvador vezetése. A felajánlott és a havi minimálbér nagyjából 10-15%-ának megfelelő összegre az ország minden állampolgára igényt tarthat. Emellett 200 darab, a fenti videón is látható bitcoin ATM-et is üzembe helyeztek a közelgő indulásra, ami valószínűleg még tényleg kevés lesz a nagyjából 6.5 millió fős lakosság számára.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Rengeteg kriptopénz ATM-el készül El Salvador a bitcoinra

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img