A pénzváltók számára több százmillió dolláros kiesést okozhat, hogy Salvadorban hivatalos fizetőeszköz lett a bitcoin

spot_img

Salvadorban hétfőn államilag elfogadott fizetőeszközzé vált a bitcoin. Ez több száz millió dolláros bevételkiesést okozhat az országban működő pénzváltók számára.

Egy CNBC oldalán megjelent cikk szerint a Salvadorban működő Western Union és Moneygramm számára éves szinten 400 millió dolláros, jutalékok formájában befolyó bevételkiesést okozhat, ha a salvadori emigránsok a jövőben nem rajtuk keresztül, hanem bitcoint használva utalják haza az otthon maradt rokonaiknak szánt anyagi támogatást.

Hogy miért választanák az emberek a már jól bejáratott pénzváltók helyett a bitcoin?

  • A Western Unionnál egy Egyesült Államokból Salvadorba küldött átlagos utalásért 25 dolláros jutalékot számolnak fel, míg az országban fizetésre használt Bitcoin Lightning Network hálózathoz csatlakozva ugyanez a tranzakció teljesen ingyenesen végrehajtható.

Ingyenes bitcoin tranzakció egy salvadori Starbucksban

  • A bitcoin azonnal jóváíródik a kedvezményezett számláján, szemben a hagyományos pénzküldés átlagosan 3 napos feldolgozási idejével.
  • A hagyományos pénzfelvétel egyéb veszélyeket is jelenthet a salvadoriak számára, akiknek a felvett készpénzzel végigutazni / buszozni az ország egyes vidékein, az itt garázdálkodó bandák miatt nem minden veszély nélkül való.

A salvadori GDP közel negyedét a külföldről hazaküldött pénzek jelentik. 2.5 millió külhoni évente nagyjából 6 milliárd dollárt küld haza a szeretteinek.

“A nemzetközi pénzküldés eddig a hagyományos pénzintézetek monopóliumának számított, Salvadorban azonban megdőlhet a hatalmuk.” – vélte egy CNBC-nek nyilatkozó szakértő.

“Ez nem az egyik napról a másikra fog megtörténni. Az emberek eleinte minden újdonságtól idegenkednek, de a jelenlegi magas díjszabás mellett a hagyományos pénzküldési módok már nem fenntarthatóak.”

A beérkező BTC utalásokat a helyiek akár ebben a formában is elkölthetik, vagy az ország több száz pontján telepített Bitcoin ATM-ek segítségével válthatják készpénzre, melyek nagyobb területi lefedettséget biztosítanak, mint a hagyományos váltók kirendeltségei. Az elméleti előnyök ellenére a bitcoin bevezetése nem aratott osztatlan sikert. Egyesek szerint a kriptovaluta érkezését nem készítette elő megfelelően az ország vezetése és egyes ágazatokban hátrányt is okozhat az ott dolgozók számára.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Kubában is államilag elismert fizetőeszközzé válhatnak a kriptovaluták, Salvadorban tüntettek a Bitcoin közelgő bevezetése ellen

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img