Az Apple kitiltja a Gnosis Safe alkalmazást az App Store-ból, NFT integrációra hivatkozva

spot_img

Az Apple NFT-re hivatkozva tiltja ki a Gnosis Safe alkalmazást az App Store-ból. Lukas Schor termékfejlesztési vezető elmondása alapján az Apple azért blokkolja az alkalmazást, mert az képes megjeleníteni NFT-ket.

Az Apple a héten jelentette be az új iPadeket és iPhone-okat éves rendezvényén. Azonban a színfalak mögött most is csata folyik arról, hogy milyen alkalmazások is lesznek elérhetőek majd az App Store-ban a jövőben. A Gnosis Safe alkalmazás termékfejlesztésének vezetője nyilatkozta, hogy cége Ethereum alapú pénztárcájának kiadását blokkolja az Apple az App Store-on keresztül.

Mi ennek az oka?

Amellett, hogy az alkalmazás a felhasználók kriptovalutáit tárolja, hasonlóan a Metamaskhoz, lehetővé teszi azt is, hogy más digitális eszközök, például NFT-k is megtekinthetőek legyenek.
Az NFT-ről tudjuk, hogy blokklánc-alapú tokenek (gyakran Ethereum-on), amelyek egy adott virtuális vagy fizikai objektumhoz tartozó tulajdonjogot testesítenek meg. Szabadon lehet őket vásárolni, eladni és forgalmazni. Mivel az NFT-k is tokennek számítanak, ugyanúgy tárcán lehet tárolni őket mint bármelyik másik kriptovalutát, azonban a tárcának ezeket megjeleníteni is tudnia kell, nem csak azt mutatni, hány darabbal rendelkezik a felhasználó az adott NFT-ből.

Pont ezért az NFT-k Gnosis Safe-be történő integrálása problémákat okoz az Apple-nél. Schor elmondása szerint az Apple rákérdezett, hogy az új verziója az alkalmazásnak képes-e az NFT-k tárolására. Schor elmondása szerint az NFT-k megjelenítését már korábban integrálták az alkalmazásba, a legújabb frissítés azonban a hard wallet kapcsolatot is engedélyezte a Gnosis Safe-ben. Azonban, mivel a kérdés direkt az NFT-kre vonatkozott, az Apple-nek válaszolva Schor megerősítette, hogy az alkalmazás felhasználó tudják saját NFT-iket tárolni az alkalmazásban.

Erre válaszul az Apple betiltotta az alkalmazást. Elmondásuk szerint: “Észrevettük, hogy az alkalmazás fizetett digitális tartalmat, szolgáltatásokat vagy funkciókat tartalmaz, vagy azokhoz alkalmazáson belüli vásárlástól eltérő módon is hozzáfér, így megszegi az App Store szabályzatát”.

A probléma elhárítását megkísérlő üzenetekben az Apple App Store azt válaszolta, hogy a Gnosisnak el kell távolítania a funkciót. “Az Apple nem engedélyezi az alkalmazásoknak, különösen a pénztárcáknak, hogy megjelenítsenek NFT-ket, ha azokat nem az alkalmazáson belüli vásárlásokon keresztül szerzi meg a felhasználó”-írta az App Store véleményezője.

A végeredmény tehát az, hogy NFT-ket vásárolhat az Apple telefonjain lévő alkalmazáson keresztül a felhasználó, de nem tárolhat máshol vásárolt NFT-ket.Megbotránkoztató lehet, de nem meglepetés a tech óriás által képviselt álláspont. Az Apple híres arról, hogy szigorúan ellenőrzi a platformjait – néha, a kritikusok szerint, a verseny megakadályozása érdekében.
Az Apple a múlt héten már elvesztette az Epic Games elleni ügyet, amelyben egy bíró úgy ítélte meg, hogy kötelezi az Apple-t arra, hogy lehetőséget biztosítson külső fizetési módok támogatására is, ne kizárólag alkalmazáson belüli fizetéseket.

Az App Store nem tárcabarát

Nem ez az első probléma, amiről a kripto pénztárcák beszámoltak az Apple-vel folytatott kapcsolataik során. A Trust Wallet szerint júniusban az Apple eltávolította a decentralizált alkalmazás böngészőjét iOS 6.0-s verziójából, mert jellegüknél fogva az ilyen blokklánc-alapú alkalmazások általában nem felelnek meg az Apple kódra vonatkozó irányelveinek.

Hasonlóképpen, az imToken nevű tárca a múlt héten eltávolította a kiemelt dApps listát, hivatkozva egy App Store iránymutatásra, amely szerint az alkalmazásoknak “nem szabad megpróbálniuk kiterjeszteni vagy kitenni a natív platform API-kat harmadik féltől származó szoftvereknek”.

Az Androidnak egyik alkalmazással sem volt ilyen problémája.

A héten megjelenik mindkét app store-ban az OpenSea saját alkalmazása is, ahogy láthatjuk fel lesz adva a lecke, legalábbis ami az Apple iOS verziót illeti.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img