A bitcoin historikus ROI-val még mindig nem tud versenyezni senki

spot_img

A legjobb tartalmakat még mindig a közösség, és nem a média produkálja, így történt ez most is, a Reddit “cryptocurrency” csatornáján jelent meg egy remek összefoglaló az elmúlt évek kripto-befektetéseinek megtérüléséről. Elsősorban 2017-2021 között elemezte a Return On Investment (ROI) értékeket egy felhasználó, ebből készített egy precíz XLS összefoglalót. Mutatjuk a részleteket.

Minden egyes coint az ICO, vagyis az elsődleges érmekibocsátás időpontjától vizsgált 2021 oktéberének utolsó napjáig, az Initial Coin Offering persze olyasmi, ami a bitcoin esetében nehezen értelmezhető, de ha eltekintünk a terminológiai problémától, akkor könnyen olvashatjuk a táblázatot.

A Bitcoin hálózat indulásától mostanáig vette figyelembe a vezető kriptopénz, mint befektetés megtérülését, ez alapján bő nyolc milliárd százalékról van szó.

Persze a doctorbirdee néven publikáló felhasználó munkáját lehet, és kell is kritizálini, ha másért nem, akkor azért, mert a fenti összefoglalóban látható kriptopénzek eltérő életkorúak, van, amelyik alig 2-3 éve indult, van, ami közel tíz éves.

Ettől függetlenül tény, hogy bitcoin toronymagasan vezet, a sokak által “ROI sztárnak” tekintett shiba inu csak a második. Bár a mémcoint sem kell félteni, közel ötmillió százalékos megtérülést tudott produkálni rövidke élete során.

Érdekesség, hogy a szintén ROI bajnokak tartott DOGE is csak a tizenegyedik, “csupán” ötvenegyezer százalékos ROI-val.

Ami a módszertant illeti, ahogy azt a lelkes felhasználó a Reddit posztjában is kifejtette, ha nem találta meg az ICO árát egy coinnak, akkor a CoinMarketCap-en, vagy a CoinGecko-n elérhető legrégebbi adatokkal dolgozott. Az éves összesítéseknél mindig január elsejétől, december harmincadikáig végezte el az elemzést.

Mivel sok coin értelemszerűen nem január elsején tartotta az ICO-t, ezért ezekben az esetekben az ICO napjától az év utolsó napjáig történt az analízis.

De inkább lássuk magának a szerzőnek a legfontosabb megállapításait:

  • Az “ICO”-tól a mai napig a bitcoin ROI verhetetlen.
  • Az éter általában (éves összevetés) jobb ROI-val rendelkezik mint a bitcoin, de medvepiacon rosszabbul teljesít.
  • A shiba inu csak idén hozott eredményt, 2020-ban veszteséget termelt.
  • A polkadot, az avalanche, a pancakeswap, uniswap, sushiswap, mind 2020-ban indultak, ha hasonló növekedsést produkálnak, mint eddig, akkor további tízszeres eredményt hozhatnak.

Végezetül azt is megtudhattuk, hogy szegény litecoin a szerző megfogalmazása szerint olyan, mint a bitcoin kistestvére, aki sosem kap ajándékokat, bár rendre pozitív a ROI-ja, de az élmezőnyhöz képest egészen elenyésző az eredményessége.

Az egész elemzést átbogarászva izgalmas megállapításokat tehetünk, mint például azt, hogy sokszor jobb ROI-vel bírhat egy olyan kriptopénz, ami kevésbé van a reflektorfény középponjában, egy-egy olyanhoz képest, amiről nap mint nap beszélünk.

Remek példa erre a theta, amiről kevesen tudnak, annak ellenére is, hogy egy kiváló projektről van szó, ám tíz hellyel megelőzte a ripple-t, amiről szinte óránként cikkez a kripto-média. Egy szó mint száz, a fenti táblázat is szépen ábrázolja, hogy mennyire összetett ez a piac, nyitott, legfőképp pedig a részletekre fogékony szemmel kell járnunk, ha ki akarjuk szúrni a nagy lehetőségeket.

Ha most szeretnél bitcoint, mémcoinokat, vagy bármilyen egyéb kriptopénzt vásárolni, mi a Binance használatát javasoljuk.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img