Az inflációról szóló hírek az egekbe, az Evergrande állítólagos csődje a padlóra küldte a bitcoin árfolyamát

spot_img

Tegnap délután láttak napvilágot az USA legfrissebb inflációs adatai. Akárcsak hazánkban, az Egyesült Államokban is 6% fölötti (USA: 6.2%, Magyarország: 6.5%) volt a pénz romlásának októberi mértéke. Ez éves szintre vetítve havi 0.9%-nak felel meg, vagyis a jelenlegi helyzetben évente nagyjából 3 heti fizetésünk válik semmivé az infláció következtében. De ezek persze csak a hivatalosan elismert (kozmetikázott) adatok, a valóságban ennek többszöröse tapasztalható az élelmiszerek, az üzemanyagok, vagy éppen a lakhatás területein.

Az amerikai adatok tegnap délutáni megjelenését követően, az infláció elleni védekezés eszközének is tartott bitcoin árfolyama alig egy óra alatt 66 000 dollárról 69 000 dollárig emelkedett.

A kitörés eredményét aztán a nagyobb pénzpiacokkal szinkronban történő heves zuhanás tette semmissé, miután híre ment, hogy csődeljárás indulhat az Evergrande ellen. Az egész kínai gazdaságot behálózó ingatlanfejlesztővel kapcsolatos bizonytalanságok nem először éreztették hatásukat a piacokon. A korábbiakban erről itt számoltunk be:

Kicsit később aztán kiderült, hogy a vállalat az utolsó utáni pillanatban talán mégis törleszteni tudja grandiózus adósságának aktuális részleteit. Az ügy tehát nem zárult le és tovább húzódva a jövőben is vissza-visszatérve kísértheti a piacokat.

A hét második felében két Bitcoinhoz köthető esemény segíthetné a talpraállást. A hálózat közelgő frissítése mellett, egy kedvező tőzsdefelügyeleti döntés bejelentése szintén lökés adhatna a BTC-nek.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

Nagy hét állhat a bitcoin előtt

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img