Az indiai hatóságok engedélyezhetik a kriptovaluta kereskedelmet, de mint fizető eszközt nem

spot_img

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk arról, hogy India új eszközosztályba sorolná a bitcoint és június óta a kriptovalutákra vonatkozó szabályozással foglalatoskodik. Az indiai kriptoszabályozás kapcsán a napokban újabb fejlemények születtek. Bár Indiában a virtuális valuták teljes betiltásától való félelmek eloszlottak, az indiai befektetők még mindig bizonytalanok, hogy mit lehet és mit nem.

India a kriptorendszer szabályozási keretének részleteit véglegesíti, finomítja. Éppen a múlt héten Narendra Modi indiai miniszterelnök vezette azt a találkozót, amelyen a kripto jövőjét vitatták meg az országban, amit nem sokkal később az első parlamenti vita követett. A parlamenti ülés konszenzussal zárult, miszerint a kriptót szabályozni kell, de nem betiltani az országban.

Míg az általános tiltás már lekerült az asztalról, a kriptopénzek fizetésre való használata valószínűleg tilos lesz az új szabályozás értelmében – jelentette szerdán az Economic Times névtelen forrásokra hivatkozva. A jelentés szerint a kriptovaluták eszközként, a részvényekhez vagy az aranyhoz hasonlóan engedélyezhetőek lehetnek.

India új eszközosztályba sorolná a Bitcoint

Bár a kriptopénzfizetés betiltása egy fontos kripto felhasználási terület kizárását jelenti, ez összhangban van a központi bank álláspontjával. Shaktikanta Das, az Indiai Központi Bank kormányzója megismételte, hogy a kriptók nem tekinthetők “fizetőeszköznek”, mivel nincs belső értékük. Sőt, az RBI a pénzügyi és gazdasági stabilitással kapcsolatos aggodalmakra hivatkozva a kriptók betiltását szorgalmazza még mindig.

Továbbá a kriptotőzsdék és a vállalkozások nem kaphatnak engedélyt arra, hogy aktívan toborozzanak felhasználókat – jegyezte meg az ET jelentése. Ez aligha meglepő, hiszen a miniszterelnöki és a parlamenti ülésen is szóba kerültek az esetlegesen félrevezető kriptohirdetések hatásai. A CNBC TV-18 jelentése szerint a WazirX és a Bitbns kriptotőzsdék ennek hatására úgy döntöttek, hogy tartózkodnak a reklámozástól a szabályozási szigorítással kapcsolatos várakozások közepette.

A CNBC riportja azt állítja, hogy India a kriptotőzsdéket e-kereskedelmi platformoknak minősítheti, és az áru- és szolgáltatási adórendszer keretében 1%-os adót vethet ki rájuk. A kormány ugyanakkor azt is vizsgálja, hogyan lehetne csökkenteni a blokklánc technológiára vonatkozó adókulcsokat.

Az indiai kriptotörvény részleteit még nem hozták nyilvánosságra. A kormány még mindig módosítja a törvényjavaslatot, ami várhatóan a parlament következő, november 29-én kezdődő ülésszakán kerülhet bevezetésre.

Az ET riportja szerint a kormány még nem döntött véglegesen arról sem, hogy ki fogja szabályozni a kriptopiacot, de úgy néz ki, hogy az Indiai Értékpapír- és Tőzsdefelügyeletet bízzák meg ezzel a feladattal.

Kíváncsian várjuk továbbra is az indiai fejleményeket! Ismét fontos mérföldkőhöz érkezhetnek a kriptovaluták az elfogadottság terén India által. Ha bitcoint és más kriptovalutákat szeretnél vásárolni az FTX-t és a Binance felületét ajánljuk.

/forkast, economictimes/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img