NFT-t mintelni vagy sem, ez itt a kérdés: mikor a legjövedelmezőbb egy NFT ügylet

spot_img

A Chainalysis jelentése szerint, ha nem kerülünk fel egy NFT projekt whitelist-jére, érdemes kétszer is meggondolni, mielőtt NFT-t vásárolunk.

Egy új Chainalysis jelentés szerint azok az NFT-befektetők járnak a legjobban, akik vagy nagyon koraiak, vagy nagyon türelmesek.

Az elmúlt évben a befektetők pénze csak ömlött az NFT-kbe – olyan egyedi digitális tokenek, amelyek az interneten szinte bármi feletti tulajdonjog képviseletére használhatók, beleértve a művészetet, zenét, videojáték-tárgyakat és gyűjthető tárgyakat. A Chainalysis szerint 2021-ben eddig 27 milliárd dollárt küldtek a felhasználók az ERC-721 és ERC-1155 szerződésekre, amelyek az NFT piactereken használt két legnépszerűbb Ethereum szerződés.

Beeple vezette a sort az „Everydays” digitális művészeti NFT-gyűjteményének 69 millió dolláros eladásával márciusban. A Board Ape Yacht Club kollekció megduplázta a kereskedési volument az OpenSea-n, amikor eladásai ebben a hónapban 900%-kal megugrottak. A Visa pedig 165 000 dollárt fizetett augusztusban egy NFT-ért a CryptoPunk kollekcióból, amelynek alapára azóta 67 ETH-ra, azaz 286 000 dollárra ugrott.

Ezek a szemet gyönyörködtető eladások sok törekvő gyűjtőt hoztak a piacra, de a siker esélyei igen eltérőek.

Nézzük meg közelebbről a számokat:

76% az esélye annak, hogy egy NFT-t nyereséggel adnak el, ha a gyűjtők csatlakoznak a Discord vagy a Telegram közösséghez egy projekthez, mielőtt az eldől. Az alkotók gyakran whitelist-re teszik ezeket a vásárlókat, lehetővé téve számukra, hogy kedvezményesen vásárolják meg az NFT-ket, köszönetképpen, hogy segítették munkájuk értékesítését.

Az OpenSea tranzakciós adatainak elemzése szerint az eladások fele azt eredményezi, hogy a vevő kétszer annyiért ad el egy NFT-t, mint amennyit fizetett érte.

Kimaradt a whitelist? Ebben az esetben a legjobb várni. A Chainalysis által elemzett OpenSea tranzakciós adatok szerint az NFT-k másodlagos piacon történő vásárlása és megforgatása az esetek 65%-ában nyereséget eredményez.

Érdekes módon a legnehezebb módszere annak, hogy profitba forgassunk NFT-nket az, ha minteléskor vásároljuk meg. Whitelist nélkül a vadonatúj NFT-k eladásainak mindössze 29%-a eredményezett nyereséget.

Az elemzésből olvashatjuk, hogy az újonnan mintelt NFT-k értékesítéséből nyereséget szerző emberek alacsony sikerességi aránya nem veszi figyelembe azokat az embereket, akik megvásárolták azokat a bevezetéskor, de soha nem adták el. Ennek az az oka, hogy nagyon nehéz felmérni azoknak az NFT-knek az árát, amelyek még nem kerültek eladásra – mondta Ethan McMahon, a Chainalysis közgazdásza.

„Általában azok, akik úgy döntenek, hogy eladják újonnan mintelt NFT-jüket, gyorsabban teszik ezt, mint azok, akik már eladott NFT-t vásárolnak. Az első eladások nagyjából 50%-a a kezdeti minteléstől számított 2 napon belül befejeződik” – folytatja az elemző. „Körülbelül öt napba telik, amíg a vásárlás után eléri ugyanezt a szintet a másodlagos értékesítéseknél. Természetesen vannak kivételek, és egyes eladók felismerik, hogy a szinte azonnali viszonteladásból nyereséget lehet elérni, mások pedig hónapokig tartó tartás után adnak el.”

Az elemzés rámutat néhány skálázási problémára is, amelyeket az NFT-piac tapasztalt, miközben az idei évben robbanásszerű ütemben nőtt.

A Chainalysis jelentése szerint például a The Sevens NFT-gyűjtemény elindítása legalább 42 NFT véletlenszerű elégetéséhez vagy megsemmisüléséhez és 26 000 sikertelen tranzakcióhoz vezetett, amelyek a felhasználóknak 4 millió dollárba kerültek.

Ellentétben azzal, amikor sorban állunk, egy új iPhone-ért, vagy megpróbáljunk egy Nike cipőt rendelni abban a pillanatban, amikor azok megjelennek a webhelyen, nincs olyan mechanizmus az NFT piacon, amely megakadályozná az Ethereum-tranzakciók lebonyolítását – és megoldaná a gas fee felszámítását –, ha már az értékesítés megkezdése előtt próbálunk vásárolni vagy olyan NFT esetén, amely már nem elérhető.

„Ha ezeket a gas fee-ket beleszámítjuk a jövedelmezőségi számításokba, akkor az újonnan mintelt NFT-k vásárlása sokkal kevésbé vonzó befektetés lesz, mint azt elsőre gondolnánk” – írja a Chainalysis. „Az is látható, hogy néhány tapasztalt felhasználó botokat alkalmaz az NFT-k vásárlására, amint annak mintelése megkezdődik, ami több sikertelen tranzakciót eredményez – bizonyos esetekben maguk a botok okozzák –, ami még megnehezíti a nyereséges kereskedést az átlagos felhasználó számára.”

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img