A 21 millió darab bitcoin 90%-át már kibányászták

spot_img

A Clark Moody Bitcoin Dashboard adatai szerint a valaha létező összes bitcoin több mint 90%-át már kibányászták. A számítások szerint a maradék 10%-ot a következő 119 évben fogják kitermelni.

Ahogy a bitcoin hálózat ismertsége és használata világszerte növekszik, és ez a BTC iránti kereslet növekedését táplálja, elkerülhetetlenné válhat egy hirtelen és erőteljes kínálati sokk.

Mivel a bitcoin kínálat több mint 90%-át már kibocsátották, a szűkösség most még nyilvánvalóbb. Bár a kibocsátás nem határozza meg a likviditást, mivel a már kibocsátott érmékkel kereskedhetnek, és kereskednek is a piacon. Az igazság az, hogy a forgalomban lévő bitcoin készlet nagy részét olyan entitások birtokolják, amelyek alig vagy egyáltalán nem értékesítettek.

(forrás: Glassnode)

A Glassnode adatelemző cég 2020 decemberi jelentése megpróbálta felmérni a bitcoin kínálat likviditását. Elemezte a “bitcoin entitásokat”, és három likviditási kategóriába sorolta őket: magasan likvid, likvid és illikvid.

“Módszertanunk szerint jelenleg 14,5 millió BTC (a forgalomban lévő bitcoin kínálat 78%-a) van illikvid entitások birtokában” – áll a jelentésben.

A BTC kínálatának legnagyobb részét olyan entitások birtokolják, akiknek nincs szándékukban eladni. A “HODL” erős a bitcoin közösségben. Sokan elkötelezettek amellett, hogy a hiperbitcoinizációig megtartják a BTC-jüket.

hiperbitcoinizáció: egy olyan esemény, ahol a bitcoin átveszi a fiat valuták helyét és a pénzváltás domináns formájává válik, elszámolási egység lehet.

Még a frissen bányászott bitcoin nagy része sem túl likvid. A világ legnagyobb nyilvános bitcoin bányászai közül néhányan már idén felszálltak a “HODL” vonatra. A kanadai Hut 8 például letétbe helyezte a novemberben bányászott 256 BTC teljes mennyiségét. November 30-i jelentésük szerint további 5 242 bitcoint tartanak tartalékban.

Amint az emberek, intézmények és kormányok elkezdenek rájönni, hogy a bitcoin kínálata mennyire szűkös, a FOMO-nak (fear of missing out) egy teljesen új szintje alakulhat ki. A kínálati sokk elkerülhetetlenné válhat, mert nincs elég BTC kínálat ahhoz, hogy megfeleljen a nagy szereplők, például a fedezeti alapok és a központi bankok erőteljes kereslet növekedésének, ami az amerikai dollár teljes összeomlásáig ugró árakat idézhet elő.

További hasznos információkat, piaci elemzéseket, kereskedéssel kapcsolatos tippeket a discord szerverünkön és a youtube csatornánkon találtok.

/bitcoinmagazine, coincash, glassnode/

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img