A bitcoin számára is meghatározók lehetnek a szerdán érkező inflációs adatok

spot_img

A bitcoin grafikonjára pillantva idén túl sok zöldet még nem láthattunk. Hogy ez megváltozhat-e, azt a szerdán érkező friss inflációs adatok dönthetik el.

Az amerikai jegybank a koronavírus járvány kitörése óta havi 120 milliárd dollárt fordít az ország nagyvállalatai által kibocsátott értékpapírok felvásárlására. A gazdaságélénkítő, de mesterséges stimulus hatására a részvénypiac szárnyalni kezdett, ezzel egy időben viszont az infláció is elszabadult. A felvásárlásra fordított összeg  nem valamilyen tartalékból származik, hanem folyamatos nyomtatás útján keletkezik. Egyes elemzők szerint ez a pénz soha nem jelenik meg a hétköznapi életben és más tényezők okozzák a pénz gyorsuló romlását, mások szerint viszont a kettő közötti összefüggés teljesen egyértelmű és tagadhatatlan.

Habár tavaly nyáron a jegybank képviselői még azt hangoztatták, hogy ez az infláció csak átmeneti lesz, decemberre már eljutottak addig, hogy konkrét lépéseket jelentettek be annak megfékezése érdekében. Ez (részben) a havi 120 milliárdos nyomtás fokozatos leállítását jelentené, amik rendkívül érzékenyen érintheti a piacokat, hiszen ennek hiánya jelentősen visszavetheti az elmúlt 2 év folyamatos növekedésének lendületét..

A jegybank eredetileg 2022. második negyedévére lengette be az első ezzel kapcsolatos lépésének megtételét, azonban a múlt héten jelezte, hogy ha kell, akkor sokkal hamarabb is reagálhat. Ezért lesznek különösen fontosak a minden hónapban kihirdetésre kerülő, legközelebb pedig éppen most szerdán érkező hivatalos inflációs adatok. Ha ebben a vártnál magasabb értékek szerepelnek, akkor szinte biztosra vehető, hogy a jegybank az eredetileg tervezettnél hamarabb fog cselekedni. A részvényfelvásárlások csökkenése/megszüntetése rossz hír lenne a tőzsdék számára, beleértve a kriptovaluta piacokat is, mert az ezekkel kapcsolatos bizonytalanságok és nehézségek másfajta befektetési formák felé irányíthatják a figyelmet.

Az utolsó, decemberben mért inflációs érték 6.8%-os volt, januárra pedig 7.1%-ot várnak. Ha szerdán ennél jelentősen magasabb számokat közölnek, akkor az  további eladásokat válthat ki, ami a bitcoin árfolyamát is a 30 000-es szintre lökheti.

A bitcoin a novemberben elért csúcspontja óta 40%-ot esett, jelenleg viszont egy korábban már többször is (alulról és felülről is) erős határvonalnak bizonyuló régióban tartózkodik. A héten publikált inflációs adatok lehetnek azok, amelyek eldönthetik, hogy ennek melyik oldalán folytatja tovább. Ezek közzétételére magyar idő szerint szerdán 14:30-kor fog sor kerülni.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img