Hét százalékos infláció hozta mozgásba a piacot

spot_img

Hétfőn hívtuk fel a figyelmeteket arra, hogy a bitcoin számára is fontosak lehetnek a szerdán bemutatásra kerülő inflációs statisztikák.

Az eredetileg várt 7.1%-kal szemben, végül 7%-os éves romlásról számoltak be a szakértők, ami az elmúlt évtizedek legrosszabb adata volt, de mivel kicsivel jobb lett a vártnál, kedvező előjelként értékelték a piacok.

Tavaly decemberhez képest 50%-kal nőtt az üzemanyag, 24%-kal a lakossági gáz és 10-20%-kal több élelmiszer (hús, tojás) ára (USA)

A bejelentést megelőző várakozás és a pozitív hangulat a bitcoint is kimozdította a 40 000-es holtpont közeléből, aminek most lehetősége lehet arra, hogy ledolgozzon egy kicsit az elmúlt hetekben összeszedett mínuszokból. Az előretörést elsőként a 45 500-as szinttől kezdődő zóna nehezítheti meg, míg a növekedés közvetlen támaszaként a 42 500 – 43 000-es régió szolgálhat.

Az inflációs jelentésekre a következő hónapok során is érdemes lesz odafigyelni, különösen azért, mert novemberben időközi választások lesznek az Egyesült Államokban, amin ha jól akar szerepelni, akkor a hatalmon lévő demokrata párt nem hagyhatja, hogy a pénz értékvesztése tovább folytatódjon.

Korábban már többször is olvashattatok arról, hogy a jegybank milyen (a tőzsdei befektetések szempontjából kedvezőtlen) intézkedéseket tervez végrehajtani az infláció megfékezésére (kamatemelés, havi 120 milliárd dolláros részvényvásárlási program fokozatos leállítása). Ezekre biztosan sor fog kerülni, ha tovább gyorsul az infláció, viszont némi javulást tapasztalva talán nem öltenek majd akkora mértéket, mint ahogyan azt korábban belengették. Ennek viszont egyelőre még kicsi az esélye, a legtöbb pénzpiaci elemző arra számít, hogy a jegybank kemény lépéseket fog végrehajtani, amik kifoghatják a szelet a növekedésre játszók vitorlájából. Az első kamatemelés várható időpontját 80%-os eséllyel márciusra lőtték be a várakozások.

További hírek és érdekességek Discord csatornánkon és a Youtube-on.

 

spot_img
spot_img
spot_img
spot_img